Схуднути взимку можуть усі охочі тернополяни: ТОП-10 корисних порад

corporal

Набір ваги в зимовий час - нормально для людського організму, адже люди в давнину таким способом захищали себе від холоду і голоду. Набирали «запаси на зиму». Зараз же генетична пам’ять дає про себе знати, а крім того, жирна калорійна їжа, брак в раціоні свіжих овочів та фруктів і «сонна» пора року.

Чимало жінок та чоловіків бажають повернути себе в форму із настанням весни, але до літа залишається так мало часу і не всім це вдається за такий короткий період. Тому, в ідеалі, приводити себе в форму потрібно з осені чи зими.

Тож як схуднути взимку?

  1. Віддавайте перевагу сезонним продуктам

З осені комори і ринкові прилавки багаті на продукти, які є рідними для наших місць і чудово зберігаються в умовах зими. Гарбуз і буряк, морква і капуста, перець і картопля, яблука і груші, виноград і зелень - всі ці плоди сповнені вітамінами, дарують заряд сили й енергії та сприяють збереженню фігури.

  1. Старайтеся їсти маленькими порціями

Сніг і заморозки, хандра і сидячий спосіб життя підштовхують до розгулу апетиту і бажання безперервно щось жувати. І тут для схуднення буде корисна порада харчуватися невеликими порціями. Краще їсти частіше, але менше, наприклад 5-6 раз на день, замість повноцінних порцій на сніданок, обід і вечерю. В цьому випадку їжа переробляється і засвоюється організмом легше, не осідаючи зайвими сантиметрами на талії.

  1. Вживайте печені страви

Віддавай перевагу духовці або пароварці замість сковороди. Меню, що складається із запечених продуктів, принесе твоєму здоров'ю в цілому та фігурі зокрема набагато більше користі, ніж «смакота», обсмажена до рум'яної хрусткої скоринки на олії. А якщо ти заведеш правило з'їдати раз на день порцію печених овочів, то можеш відчутно схуднути взимку за тиждень. Це правило також стосується і десертів: краще з'їсти печене яблучко з медом і горішками замість тістечка або пончика.

  1. Не набивайте шлунок перед сном

Коли світловий день зменшується і швидко темніє, то і спати хочеться лягти раніше. Проте, не забувай, що їсти на ніч шкідливо для шлунку і твоєї талії. Останній прийом їжі припустимий за 2-3 години перед сном. Тоді вранці ти відчуватимеш легкість у всьому тілі.

  1. Дотримуйтеся питного режиму

Нічого, що вже зовсім не жарко, і пити не хочеться так, як влітку. Вода є важливим учасником обмінного процесу в організмі і також сприяє підтримці нормальної ваги. А тому не варто забувати пити її в потрібній кількості - не менше 1,5 л на день.

  1. Почніть рухатися

Погана погода, темні холодні вечори – як приводів зібратися за накритим столом… На рух немає ні часу, ні бажання.

Адже як корисно подихати морозним повітрям. Навіть якщо на вулиці дощ і сльота – були б ноги в теплі і сухості. Введіть собі за правило щодня ходити пішки.

Використовуйте будь-яку можливість, грайте в сніжки, катайтеся на ковзанах і санчатах. Лижі або басейн – взагалі ідеальний варіант. Нічого такого немає?

У спортзал! Там тепло, світло, затишно. Поміняйте кілька вечірніх посиденьок на тренажери. Тільки не старайтеся: більше 6:00 силових тренувань в тиждень не підуть на користь організму – у нього просто не залишиться сил захищатися від хвороб і вірусів.

Виходити на вулицю потрібно щодня! Одна з основних причин посилення апетиту взимку – брак серотоніну, депресії, поганий настрій. Свіже повітря і сонце підбадьорять і розвіють погані думки. Тільки не забувайте тепло одягатися. Коли тіло замерзає, воно вимагає їжі для зігрівання.

Від вечірніх телесеансів краще зовсім відмовитися, але якщо ви не в силах пропустити улюблений серіал, то ні в якому разі не ставте біля себе ніяких «хрустиків». Їжа не приносить нічого, крім шкоди, особливо в тому випадку, коли всі вашу увагу сконцентровано на іншому. Згадуйте частіше, що так ви тупо і бездумно набиваєте свій шлунок їжею, в якій він зовсім не потребує.

  1. Влаштуйте розвантаження

Після свят втомленому від важкої їжі організму потрібно дати відпочити. Влаштуйте йому розвантажувальний день – 3-4 рази на місяць. Взимку для цього підійде риба з овочами, м’ясо, гречка, картопля, чай з молоком.

Одночасно слідкуйте за калорійністю раціону. У зимовий час вона природним чином зростає. Але якщо взяти процес під контроль, то можна не тільки утримати вагу, але і знизити його.

Нехай ваш сніданок складається з «енергетичних» злаків, обід – з легкого супчика, а вечеря – з нежирного білка в помірній кількості. Вечеря неодмінно повинен бути. Навіть якщо ви ще не голодні – перекусите щось легке, фруктове, щоб не наїдатися потім вночі. В ідеалі кожний прийом їжі повинен бути теплим і ситним, але легким.

солоних і консервам краще віддати перевагу салат з капусти або моркви. Нехай там крім клітковини практично нічого немає, але для схуднення саме вона і потрібна. А от сіль, оцет та інші спеції лише збуджують апетит і затримують рідину в організмі, що нам зовсім ні до чого.

Скасуйте всі десерти, крім сухофруктів: у зимовий «пасивне» час вони негайно позначаються на фігурі зайвими складками. Не їсти за 4 години до сну – золоте правило, особливо в зимовий період, коли ми зазвичай лягаємо раніше.

  1. Не голодуйте

Розвантаження не означає голодування. Незважаючи на те, що рухаємося ми в зимовий час менше, ніж влітку, потреба в поживних речовинах зростає. Харчуйтеся достатньо, але не більше. Неодмінно приймайте харчові добавки, які забезпечуватимуть вас необхідними нутрієнтами. Завдяки цьому ви будете насичуватися основними прийомами їжі, не відчуваючи потреби в постійних перекуси.

У зимовий час особливо не вистачає гормону радості – серотоніну. Але оскільки шкідливі солодощі під забороною, зверніться до зимових фруктам, таким як хурма та мандарини, а от з бананами будьте обережнішими. Сухофрукти зараз дуже до речі – і голод відмінно втамовують, і вітаміни містять, але не старайтеся занадто – вони дуже калорійні.

І не сідайте на дієти. Вони дають лише тимчасовий ефект, а в зимовий час кілограми повертаються ще швидше і з великим «бонусом», ніж влітку.

  1. Їжте правильно

Кожен раз за півгодини до трапези випивайте склянку води або зеленого чаю. Беріться за їжу тільки з позитивними думками і в хорошому настрої – так їжа засвоюється краще, і пропадає потреба заїдати свій стрес, шукаючи втіхи в їжі.

Встановіть закон – з’їдати не більше повної порції, при цьому накладайте в маленьку тарілочку (обсяг не повинен перевищувати вашої жмені). Неодмінно ретельно розжовуйте їжу, не поспішайте.

Якщо покладену «жменя» ви вже з’їли, але відчуття ситості не прийшло, займіть себе чимось, чого ви не зможете перервати. Незабаром ви відчуєте, що є більше не хочеться. А все тому, що сигнали про насичення надходять до мозку лише через 20 хвилин після надходження їжі. Саме тому ми зазвичай з’їдаємо більше необхідного. Перериватися потрібно раніше, ніж відчуєте ситість.

  1. Створіть традицію

Ходити по п’ятницях у лазню – що може бути краще для схуднення взимку? Так ви зможете вбити відразу кількох зайців: зігрітися після холоду, розслабитися в кінці тижня, приємно провести час з рідними або близькими і очистити організм від «тижневих» шлаків.

Приймайте баню для схуднення правильно. ніякого алкоголю і закусок, багато чаю і мінеральної води, позитивні думки і душевні бесіди.

В крайньому випадку, замінити лазню зможуть домашні ванни для схуднення. Коли, як не взимку, приємніше всього повалятися в гарячій ванні і після влягтися в затишну ліжко.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео