Віра Олександрович

В очікуванні Томосу: Тернопільщина закликає усіх до толерантності (фото, відео)

В історичний для України час – очікування надання Томосу – на Тернопільщині зберігається міжконфесійна і міжрелігійна толерантність. І це є одним із найкращих проявів допомоги у боротьбі з агресором.

Про це йшлося 12 грудня на засіданні Ради Церков і релігійних організацій, створеної при Тернопільській облдержадміністрації. Участь у такій нараді взяли високоповажні отці різних християнських конфесій, а також очільники інших релігійних громад краю, що свідчило про значний інтерес з їхнього боку до такого роду спілкування.

- Співпраця представників влади та Церкви дає збалансований результат як на рівні нашого регіону, так і цілої країни, - вважає заступник голови обласної держадміністрації Юрій Юрик. - Зокрема, важливою є наша спільна позиція і робота щодо підтримки української армії та волонтерського руху.

Рада2
Рада2

Участь у засіданні взяв і голова обласної ради Віктор Овчарук. Очільник найвищого представницького органу краю подякував усім церквам і релігійним організаціям, науковцям і громадськості краю за добрі справи, здійснені у році, що минає, за надану вірянам підтримку, а також за розуміння і співпрацю. Особливо – сьогодні, адже ми якраз очікуємо по-справжньому сакральну подію історичного значення - надання Томосу Україні й створення Єдиної помісної автокефальної української православної церкви.

- Українська православна церква має тисячолітню історію, і автокефалія Української церкви відповідає правді, канонам та історичним традиціям, - каже він. - Тож надання Томосу про автокефалію є подією особливого, епохального значення. Ми віримо, що нормалізація канонічного статусу і церковного життя православних вірян, які прагнуть відродити давні, органічні для Київської церкви форми благочестя, позитивно вплине на духовний клімат в Україні, а відтак - на безпекову ситуацію.

Нагадаємо, об’єднавчий собор, на якому мають створити Українську помісну православну церкву, що стане 15-ю автокефальною церквою світу, збереться 15 грудня в Києві, у Святій Софії (також читайте ТУТ прим.).

Овчарук
Овчарук

Принагідно голова обласної ради подякував присутнім за допомогу, надану краянам у важкий час війни: за по-справжньому християнську опіку військових, українських родин, а особливо - родин загиблих героїв, а також за капеланське служіння. Підтримав пана Овчарука у цьому заступник голови ОДА Юрій Юрик.

- У нашій області присутня міжконфесійна і міжрелігійна толерантність, - каже він. – Наша співпраця є конструктивною. І це є одним із найбільших позитивів. Зокрема, це допомагає нашій країні у її боротьбі із агресором.

Кульчицький2
Кульчицький2

Слово надали й заступнику міського голови Тернополя Леоніду Бицюрі. Він підкреслив, що наша область є релігійною і духовною. До того ж, у нас доволі розвинутим є паломництво.

- Не дарма у нашій області щойно відбувся Форум сім’ї, - нагадує він. - Під час цього заходу учасники наголошували, із якими викликами та завданнями доводиться зустрічатися українським родинам задля збереження традиційного інституту сім’ї.

Святі отці висловили усім присутнім вдячність за довіру і співпрацю, а також пообіцяли надалі не полишати своєю опікою військових і потребуючих. До речі, про те, що також відбувалося на засіданні Ради церков, читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео