Віра Олександрович

Скандал: діти у Тернополі без проблем можуть купити алкоголь і цигарки

Діти

За продаж неповнолітнім алкоголю на Тернопільщині підприємцям у 2018-му анулювали 31 ліцензію. Ще 26-ти випадках неповнолітнім продавали тютюнові вироби. І найбільше таких випадків зафіксували у Тернополі.

Про це повідомили у Секторі комунікацій Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області.

- Із початку цього року працівники управління контролю за обігом і оподаткуванням підакцизних товарів Головного управління ДФС у Тернопільській області провели 229 перевірок суб’єктів господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю алкоголем і тютюном, - каже начальник Головного управління ДФС у Тернопільській області Ігор Комендат. - До порушників застосували фінансові санкції на суму 3,3 млн грн.

До слова, у кожному випадку податківці встановили порушення норм Закону від 19.12.1995 р. за №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

- Зокрема, фахівці виявили 95 фактів торгівлі алкоголем за цінами, нижчими від встановлених мінімальних оптово-відпускних або роздрібних  цін, - перелічує він. - Трохи менше - 49 фактів - реалізації таких напоїв на розлив для споживання на місці. Також було 35 випадків продажу алкоголю особам, які не досягнули 18 років. Окрім того, вдалося встановити 19 фактів роздрібної торгівлі алкогольним напоями і 3 факти тютюновими виробами без ліцензії.

До того ж, перевіряючі виявили 27 порушень Закону  «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

- Протягом січня-листопада анулювали 368 ліцензій на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями, у тому числі 31 ліцензію за продаж алкоголю особам, які не досягнули 18 років, - додає пан Комендат. - Найбільше таких порушень виявили у Тернополі. Тут анулювали 5 ліцензій і застосували штрафних санкцій на суму 34 тис. грн.

За продаж алкоголю неповнолітнім, як стверджує очільник фіскального відомства, анулювали 4 ліцензії у Зборівському районі, по 3 – у Кременецькому, Гусятинському і Борщівському районах. По 2 ліцензії забрали у підприємців Бережанського, Козівського Шумського, Підволочиського, Чортківського і Збаразького районів. Ще 280 ліцензій анулювали на право здійснення роздрібної торгівлі тютюновими виробними. Причому 26 із них - за продаж тютюнових виробів неповнолітнім.

- Хотів би зазначити, що ця робота ведеться у співпраці із головами об’єднаних територіальних громад і керівниками райдержадміністрацій, - каже Ігор Комендат.

До речі, у підприємців області наразі є 4493 ліцензії на реалізацію алкоголю і тютюну.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео