Тернополяни можуть сміливо загартовуватися

42

Моржування або зимові купання у відкритих водоймах — це один з потужних і ефективних прийомів загартовування людини. Вперше оздоровча користь моржування була описана в медичних джерелах ще в кінці XIX століття. Доведено, що зимові купання — це не тільки прекрасний метод загартовування людини, але і відмінний спосіб корекції його загальної енергетики, пише ssmp.health.kiev.ua.

Користь моржування

Медична статистика стверджує, що частота і тяжкість захворювання простудними і супутніми їм хворобами у осіб, які займаються моржуванням в 60 разів нижче, ніж у тих, хто моржування ігнорує, а рівень хронічних недуг — нижче в 30 разів.

Зимові купання полегшують перебіг таких серйозних хвороб, як артеріальна гіпертензія і гіпотонія, цукровий діабет і туберкульоз, всілякі шкірні захворювання і деякі інші.

Звичайно, моржуванням можна почати займатися без певної підготовки. Перед тим як піддати організм такого виду загартовування необхідно пройти повне медичне обстеження.

Підготовка організму до моржування — з чого почати?

Підготовку організму до моржування слід починати в теплу пору року. Сам процес адаптації організму до низьких температур полягає у щоденних купання у відкритих водоймах з поступовим збільшенням часу перебування в холодній воді.

Як варіант — щоденний прохолодний душ з планомірним зниженням температури води. Така нехитра, але систематична підготовка організму до сприйняття низьких температур дозволить людині вже восени без ризику застудитися увійти у воду, а регулярні процедури загартовування підготують організм до водних процедур на свіжому повітрі і взимку.

Звичайно, існують у даного способу загартовування не одні тільки «плюси», але і «мінуси».

Плюси і мінуси зимового плавання

До безперечних «плюсів» зимового водного загартовування можна віднести активізацію роботи і зміцнення імунної системи організму, системи кровообігу і, як наслідок, якісне поліпшення стану шкіри, зникнення деяких больових синдромів.

Холодні купання викликають у «моржів» потужний викид ендорфіну (загальновідомий гормон радості), який істотно піднімає життєвий тонус.

Зимове плавання має деякі протипоказання

Холодні купання протипоказані людям із захворюваннями нирок, ураженням або слабкістю судин серця і мозку, в області, при гінекологічних захворюваннях.

Зрозумілим протипоказанням буде і виражена алергія на холод.

Щоб уникнути наслідків впливу найсильнішого гормонального стресу, не варто залучати до моржування маленьких дітей.

Правила моржування

Цей вид загартовування має кілька обов’язкових правил:

категорично заборонено пірнати в ополонку в стані сп’яніння алкоголем;

слід уникати процедур моржування в період застуди або загострення захворювань;

категорично заборонено пірнати в ополонку головою вперед;

перед зануренням обов’язково розігрітися розтиранням або бігом;

після занурення в ополонці обов’язково швидко розтерти себе насухо і надіти теплий одяг;

новачкам слід обмежити першу процедуру в ополонці чвертю хвилини.

Основні принципи правильного моржування

Важливими принципами правильного моржування вважаються: принцип регулярності, поступовості, систематичності. Порушення цих правил може призвести до того, що моржування завдасть шкоди людському організму. Дотримання всіх цих правил загартовування принесе свої плоди і безсумнівну користь.

Людям, яким моржування протипоказано з медичних причин, можна замінити його обтиранням холодною водою або ж прийняттям контрастного душу. Ці прийоми теж досить ефективні, але в той же час абсолютно безпечні.

Як варіант зимового загартування — ходьба або біг по снігу, розтирання снігом або обливання колодязною водою. Все це дозволяє провести загартовування організму, зміцнити його і знайти не тільки фізична, але і душевну рівновагу.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео