Отримати 1 мільйон замість 300 тисяч за земельну ділянку зуміли у Кременці

земля1

Тричі за півтора роки Кременецька міська рада розглядала на сесіях питання про продаж земельної ділянки площею майже 1,2 га за адресою вул. С. Петлюри, 4 (колишня фабрика «Райдуга»). На останньому засіданні, 45 сесії, рішення було прийняте. Результат показав, що очікування було варте того. Адже замість запропонованих першого разу 295 тис грн, зараз міський бюджет отримає 1 млн грн.

Вперше  ТзОВ «Укрпром» звернулося до Кременецької міської ради з проханням продати земельну ділянку, яка перебувала в оренді підприємства, ще у серпні 2017 року. Тоді ж оцінювачі склали експертну оцінку, що на той момент становила 295 тис грн. Вислухавши позицію секретаря міської ради Галини Мельник, яка виступила категорично проти продажі ділянки за таку суму та розглянувши пропозицію потенційного покупця, порахували її невигідною і відмовили юридичній особі.

Повторна заява від «Укрпрому» надійшла у 2018 році. Питання щодо продажу землі розглядали на 43 сесії, 14 листопада. До того часу вартість земельної ділянки, згідно експертної оцінки, зросла майже вдвічі і становила уже понад півмільйона гривень. Та громада однаково вважала ціну заниженою, тож інтереси кременчан довелося відстоювати.

- Ви справді маєте право на викуп цієї земельної ділянки, але на сьогодні вважаю, що експертна оцінка не відповідає ринковій вартості, – наголосила на тодішньому засіданні секретар Кременецької міської ради Галина Мельник. – У праві громади вирішувати: чи доцільно продавати ділянку площею понад 1 га саме за таку суму.

Також Галина Мельник зазначила, що було б можливим піти на зустріч підприємству та продати ділянку за 569 тис грн у випадку, якби на цьому місці планувалася підприємницька діяльність, вкладалися б інвестиції та створювалися б робочі місця. ТзОВ «Укрпром», орендуючи землю на колишній фабриці «Райдуга» з 2006 року, не здійснювало там жодної господарської діяльності.

Такі пояснення та позицію підтримали й депутати міської ради. Зокрема, Олександр Маринюк, котрий є головою комісії з питань культурного, соціально-економічного розвитку, фінансів і бюджету. Адже ціна експертів є рекомендованою, останнє слово у таких питаннях за депутатами. Навіть пропозиція керівника «Укрпрому» надати спонсорську допомогу 100 тис, окрім пропонованої експертами суми, депутатів не переконала. Рішення не прийняли. Відтак його винесли на розгляд повторно.

На 45 сесії секретар міської ради вкотре наголосила, що земельна ділянка, яку орендує «Укрпром», не використовується за цільовим призначенням. Також вона зазначила, що землі промисловості при експертній оцінці отримують найнижчу вартість. Тож фактично, власники просто хотіли заробити: купити дешевше, продати дорожче. А в результаті втратило б місто та громада.

Не все просто у ситуації і з юридичного боку. Законодавчі аспекти продажу згаданої ділянки роз’яснила начальник юридичного відділу міської ради Олена Тартак.

У результаті тривалих обговорень, роз’яснень та суперечок депутати міської ради та власник ТзОВ «Укрпром» досягли домовленості щодо продажу земельної ділянки площею 1178 м2, за адресою вул. С. Петлюри, 4 за суму 1 млн грн. Ці кошти планують витратити на придбання сміттєзбиральної техніки для Кременця та зняти проблему неякісних послуг із вивезення ТВП на території міста.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео