Орест Сарматський

Стародрук XVIII ст. з Тернопільщини  «Євангеліє Бучацьке»  презентували у Києві

Заставка

«Євангеліє Бучацьке», видання, що стало лауреатом премії Президента України та  цьогорічною «Книгою року», презентували у Києві.

Про це кореспондента Терену телефоном повідомив голова Тернопільського земляцтва у столиці України Валерій Бачинський.

- Видання – унікальна пам’ятка українського пергаментного рукопису часів розквіту Галицько-Волинського князівства. Зауважу, що воно на чотири століття старіше від Пересопницького євангелія, на якому складають присягу Президенти. Ця книга для кожного, хто її розгорне, відкриє цікаві відомості про історю української держави, її народ та його культуру, - сказав Валерій Бачинський. До книги, яку видало видавництво «Дніпро», увійшло факсиміле стародавнього рукопису Євангелія та його переклад сучасною українською мовою.

Кілька років тому, після того, як було виявлено оригінал стародруку, Тернопільське земляцтво у Києві видало копію «Бучацького євангелія» невеликим накладом у 300 екземплярів.

02.03.12_01 (Copy)
02.03.12_01 (Copy)

Нині з книжковим раритетом, що став лауреатом премії Президента України та  цьогорічною «Книгою року», може ознайомитися велике коло шанувальників нашої історії.

Як вважають дослідники, рукопис XIII ст. імовірно створювався в одному із монастирів Волині. Згодом фоліант зберігався в Хрестовоздвиженському василіанському монастирі в Бучачі, на Тернопільщині, звідки й пішла сучасна назва рукопису.

Повний текст «Євангелія Бучацького» не зберігся, вціліло лише 160 листків.

02.03.12_02 (Copy)
02.03.12_02 (Copy)

Фото: Бучацька єпархія УГКЦ, «Голос України»

Вибір читачів за тиждень

Відео