Понад 70% фермерів не можуть отримати дотації (Агро-новини)

2501 (Copy)

Перераховуючи проблеми розподілу дотацій в агросекторі, експерти часто говорять про непередбачуваність державної політики, часті зміни режимів оподаткування та відсутність послідовної державної політики. В деякій мірі, агровиробник діє в стані повної невизначеності державної політики. Про це йдеться у матеріалі на daily.rbc.ua.

Отримати держдотації не можуть понад 70% фермерів (майже 2 млн), адже вони працюють в тіні з «чорним налом» або за «сірими схемами». Це означає, що понад 70% господарств, навіть маючи бажання отримати дотації, не зможуть обґрунтувати ні суми, ні цільове призначення.

- Але якщо держава почне вкладати бюджетні гроші у цей чорно-сірий сегмент — якраз така практика і породить небачену корупцію, засновану на повній безконтрольності та непрозорості одержувачів бюджетних коштів, їх цільового призначення. Це призведе до формування нового класу тіньових мільйонерів, які виросли на бюджетних грошах, — ідеться в повідомленні.

Цибуля продовжує невпинно дорожчати

2502 (Copy)
2502 (Copy)

Протягом поточного тижня цибуля в Україні подорожчала на 12%. Приводом для підвищення цін на якісну цибулю послугувала обмежена пропозиція продукції. Про це повідомляє EastFruit. Подорожчання цибулі відбувається в основному у сегменті продукції високої якості.

Сьогодні ціни на цибулю в українських господарствах варіюються в межах 12-14грн/кг ($0,43-0,50/кг), і фермери заявляють про помітне збільшення попиту на якісну продукцію. Для порівняння, в кінці минулого робочого тижня ціни на цю продукцію не перевищували 12 грн/кг.

Більшість господарств прагне розпродати продукцію, якість якої почала стрімко погіршуватися внаслідок тривалого зберігання. У той же час якісну цибулю виробники воліють залишати в холодильниках і планують почати її реалізацію після новорічних свят.

Наразі ціна на цибулю на українському ринку в 4,3 рази вище, ніж в аналогічний період попереднього сезону. При цьому більшість великих господарств мають намір і далі підвищувати ціни на якісну цибулю за умови збереження поточних темпів збуту на цю продукцію.

Вибір читачів за тиждень

Відео