Оксана Бучко

На дослідження прозорості тернопільських підприємств рівняється Маріуполь

маріуполь

Досліджувати прозорість роботи комунальних підприємств за методологією Тернополя вирішили також у Маріуполі. Адже таким чином можна отримати ТОП і анти-ТОП установ, які надають життєво-важливі послуги для населення. Дослідження проводять на основі 25 індикаторів щодо чинного законодавства та кращих практик публічності.

Ініціатива такого універсального проекту належить представникам Центру «Дій!»  у Тернополі. Про Топ-5 і Антитоп-5 тернопільських комунальних підприємств «Терен» писав ТУТ.

Тож центр «Дій!» в Маріуполі також провів власне дослідження комунальних підприємств, застосувавши Методологію дослідження. Згідно результатів роботи прозорими комунальними підприємствами у Маріуполі є ТТУ, Тепломережа, Міськводоканал, керуюча компанія «Східна» та керуюча компанія «Кальміуська». Комунальні підприємства, інформацію про які не вдалось знайти: дитячий кінотеатр ім.Лукова, комунальні стоматологічні лікарні №5 та №6, КП «Учбово-консультаційний центр» та Маріупольське БТІ.

- Ми працювали над даною методологією від початку червня 2018 року, хоча ідея виникла ще у листопаді 17-го, - розповів Максим Макар, розробник Методології дослідження комунальних підприємств. - Але витрачений час того вартий. Разом з Тарасом Случиком розробили інструмент, за допомогою якого можна проаналізувати будь-яке комунальне підприємство України. Ми намагались спростити роботу з темою комунальних підприємств для громадських активістів та активних людей. Провівши дослідження комунальних підприємств Тернопільської міської ради зараз працюємо над рекомендаціями, які повинні покращити ситуацію з опублікуванням інформації про КП. Окрім того, плануємо провести аналогічне дослідження в Тернополі наступного року для порівняння результатів. Тішить, що наші колеги з Центру громадського контрою «ДІЙ! Маріуполь» провели аналогічне дослідження комунальних підприємств свого міста та нещодавно презентували результати.

З електронною версією Методології дослідження прозорості та публічності комунальних підприємств можна ознайомитись за посиланням: https://goo.gl/FEgtSW.

Фото «Терену»

Вибір читачів за тиждень

Відео