Оксана Бучко

Тернополяни серйозно ризикують під час покупки іграшкової зброї

48417018_1809385189191180_2961140914187141120_n

Іграшкова зброя може наражати дітей на небезпеку, нагадують тернополянам в управлінні захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області. Так, під час перевірки одного з магазинів на Збаражчині (смт. Вишнівець) виявили іграшкову продукцію, що становить серйозний ризик. Вироби не відповідали п. 27, 44, 48, 49 Технічного регламенту безпечності іграшок, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2018р. №151.

А саме виявили такі порушення:

- на іграшці, її пакуванні відсутній знак відповідності технічним регламентам, не зазначено найменування, зареєстроване комерційне найменування чи зареєстровану торговельну марку (знак для товарів і послуг) та поштову адресу виробника та імпортера;

- не нанесено попереджувальну інформацію,

- відсутня інструкція з використання іграшки (іграшки, які здатні запускати снаряди, кулі, повинні містити попередження на самій іграшці чи на її упаковці – «Увага! Не цілити в очі чи обличчя».

- Окрім того, під час стискання іграшки виявили розколи, тріщини, оголення кінців і крайок.  При випробуванні на падіння з іграшки випала металева пружина з оголеними кінцями, при прикладанні до пружини зусилля пружина має зазор між двома витками 7мм, при прикладанні до пружини зусилля – оголилися гострі кінці. Невідповідність показників вищезазначеної іграшки вимогам нормативних документів, що визначають вимоги щодо безпечності цієї продукції згідно сценарного плану становить високий рівень загрози, - йдеться на сторінці управління.

На суб’єкта господарювання, що розповсюджував дану іграшку склали протокол про виявлене порушення вимог статті 44 Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції», а також винесли постанову із штрафними санкціями та видали рішення про заборону розповсюдження іграшки (іграшкової зброї, арт 639В) на ринку.

Інформацію про іграшку (іграшкову зброю, арт. 639В) внесено в систему оперативного взаємного сповіщення про продукцію, що становить серйозний ризик.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео