Як через святкову їжу тернополянам не опинитися на лікарняному ліжку

2

Новорічні свята – хороший привід для довгих посиденьок у колі родичів та друзів. Та інколи такі трапези можуть завершитися лікарняним ліжком та діагнозом – кишкова інфекція.

Аби «інфікувати» продукти, варто лише залишити їх у теплі, порушити правила гігієни або готувати їх у антисанітарних умовах. Збудникам інфекції найлегше проникнути у готову їжу, молочні продукти та випічку.

Коли інфекція опиниться у вашій травній системі, слід чекати наступних її проявів: нудота, біль у області живота, слабкість, підвищена температура, блювота та діарея.

Якщо ви не хочете, аби свята пройшли для вас з діагнозом «кишкова інфекція», дотримуйтеся деяких правил, що дозволять зберегти ваше здоров’я та святковий настрій:

  • пам’ятайте про правила гігієни на усіх етапах приготування та споживання їжі, мийте руки після туалету;
  • соуси у салати додавайте лише перед подачею до столу, до того часу зберігайте їх у холодильнику;
  • краще їсти недавно приготовану страву;
  • зберігайте їжу у теплі не більше 2-х годин;
  • страви, які стояли на столі під час застілля краще більше не вживати;
  • свіжі фрукти та овочі добре промивайте проточною водою;
  • сирі м’ясні продукти зберігайте окремо від готових страв;
  • не купуйте продукти на стихійних ринках або «з рук»;
  • краще не споживати ті страви (напої), у якості яких ви не впевнені;
  • дотримуйтеся інструкції зберігання продуктів, що написані на упаковці та звертайте увагу на термін придатності;
  • перед тим, як вживати молоко – скип’ятіть його, а непастеризований сир краще додавати у страви, що піддаються термічній оборці;
  • добре просмажуйте страви із м’яса, особливо фаршу.

Якщо ви все таки виявили у себе ознаки харчового отруєння, негайно звертайтеся за медичною допомогою. Не займайтеся самолікуванням, оскільки вживання антибактеріальних препаратів шкодить і корисній мікрофлорі кишківника.

Окрім того, негативно може вплинути на ваше здоров’я переїдання та вживання великої кількості алкоголю, попереджає управління Держпродспоживслужби у Тернопільській області.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео