Орест Сарматський

Інвестиції в енергетичну вербу окупляться за 3 роки (Агро-новини)

0802 (Copy)

Інвестиції аграраріїв в енергетичну вербу окупляться за три роки. Такими розрахунками поділився директор УкрНДІПВТ ім. Погорілого Володимир Кравчук.

Про це повідомляє «Агробізнес сьогодні».

Повідомляється, що подібні плантації в Україні заклало чимало господарств. Проте для енергетичного ринку в цілому їхня площа не становить суттєвого значення. Натомість у європейських країнах вирощування енергетичних культур уже починає тіснити газовий ринок.

При культивуванні енергетичної верби основні затрати йдуть на закладку насаджень, далі – збір урожаю. Верба збирається раз на 3-4 роки. За цей плантація формує продуктивність 55-65 т/га.

За словами Володимира Кравчука, вихід верби з гектару в річному вираженні приблизно співставний з міскантусом. Просто обидві культури збираються з різним інтервалом.

– Перших два роки верба набирає висоту. На третій рік вона потовщує гілки і формує продуктивну масу. Густота посадки – біля 16 тис. дерев на гектар. Після першого року вегетування проводять технологічний зріз, щоб збільшити кущистість, – розповідає він.

При посадці під промислове збирання ширина міжрядь має становити 70 см. В кожній стрічці висаджується по два рядки. Зрізують вербу звичайним кормозбиральним комбайном, комплектуючи його приставкою для подрібнення. Розмноження верби відбувається черенкуванням. Черенки товщиною 22 см і 20-22 мм висаджуються рано навесні у вологий ґрунт.

Аграрії засіяли під озимими на 7,5% площ більше, ніж у 2018 році

0801 (Copy)
0801 (Copy)

Аграрії засіяли під озимими на 7,5% площ більше, ніж у 2018 році

Під урожай 2019 року озимими культурами в Україні засіяно 8,94 млн га, що на 7,5% більше від аналогічного показника минулого року. Про це свідчать дані Держстату.

Як зазначається, в сільськогосподарських підприємствах засіяно 7,2 млн га (+8,4%), в господарствах населення – 1,75 млн га (+3,6%).

Так, посівна площа озимих зернових в Україні склала 7,58 млн га (+4,4%). Зокрема, пшеницею засіяно 6,45 млн га (+2,8%), ячменем – понад 1 млн га (+22%), житом – 115,1 тис. га (-22,7%), тритикале – 13,3 тис. га (-17,1%).

Крім того, озимого ріпаку посіяно на 1,29 млн га, що практично на третину перевищує минулорічний показник.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео