Яка різниця між передвиборною компанією в Україні та інших країнах

8

По всій країні та на Тернопільщині через деякий час відбудеться голосування за Президента України. Проте передвиборчий період є не менш важливим, аніж день самого голосування. Жителі області можуть дізнатися, як такий період проходить у інших країнах.

Поширення ідей партій в демократично розвинених країнах та  комунікація між виборцями та кандидатами здійснюється, як і в Україні, через ЗМІ та альтернативні медіа: соціальні мережі, авторські блоги. Одна із їхніх цілей –  інформування, мобілізація електорату та переконання, пише громадянська мережа ОПОРА.

В  таких країнах партійна комунікація, особливо під час виборчої компанії, багато в чому залежить від політичних, культурних та освітніх норм цієї країни. Окрім того таку комунікацію регулює законодавство про партії, вибори та медіа. Варто знати, що залежно від партійного впливу виділяють прямі та непрямі канали комунікації: перші контролюються партією (партійні осередки, з'їзди, збори, мітинги, дебати; сюди належать їхні газети, сайти, сторінки в соціальних мережах); непрямими каналами називають прес-конференції, брифінги, участь в радіо- та телепрограмах або інтерв'ю.

Доволі важливим є те аби прямі канали комунікації були двосторонніми тобто, щоб громадяни мали змогу завжди зв'язатися із регіональними осередками або повідомити про свої зауваження, проблеми. Окрім того, таке тісне спілкування дозволяє партіям легше моніторити рівень прихильності громадськості до себе та слідкувати за громадською думкою.

Одним з найдоступніших каналів цієї комунікації є партійний сайт, на якому висвітлюють історію партії, її структуру, керівництво, програму, додають статут та ідеологію. Окрім того вказують  календар заходів, які хочуть провести. Велике значення такі сайти мають в країні із потужною законодавчою владою і багатопартійною системою, наприклад, Велика Британія, Данія, Німеччина, Бельгія.

Контент виготовлено у співпраці з Тернопільським прес-клубом за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео