Віра Олександрович

Гроші підприємцям Тернопільщини повертають швидше і прозоріше

Гривні (1)

Бізнесу Тернопілля у 2018-му відшкодували 411 млн грн податку на додану вартість, або ПДВ.

Ця сума є вищою за показник 2017-го, повідомили у Секторі комунікацій Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області.

– У 2018 році 110 суб’єктів господарювання Тернопільщини заявили бюджетне відшкодування із ПДВ на розрахунковий рахунок у сумі 482 млн грн, – каже начальник Головного управління ДФС в області Ігор Комендат. – Це – аж на 54 млн грн більше, ніж у 2017-му.

На початку січня 2019 року картина була такою: із держбюджету на розрахункові рахунки надійшло 411 млн грн ПДВ.

– Своєчасно відшкодувати ці гроші вдалося за рахунок запровадження Електронного реєстру автоматичного відшкодування ПДВ, адже процес повернення платникам бюджетних коштів став максимально швидким і прозорим, – акцентує Ігор Комендат.

Разом із тим, фахівці фіскальної служби виявили зловживання з боку окремих суб’єктів господарювання. Так, за результатами проведених перевірок, упродовж 2018 року упередили відшкодування ПДВ на 3 млн грн, що 2,8 млн грн більше, ніж у 2017-му.

– На початку цього року загальний залишок невідшкодованого ПДВ становив 112 млн гривень, – додає фахівець. – Причому 101 млн грн із них перебувають на стадії перевірок і процедурі бюджетного відшкодування, згідно з вимогами Податкового кодексу України і відповідних нормативних документів. Ще 11 млн грн – у процесі судового та адміністративного розгляду.  

До речі, залишок невідшкодованого ПДВ на розрахунковий рахунок 1 січня 2019 р. становив 47 млн грн.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео