Тернополяни повинні знати, що означає монетизація субсидій та як це працює

6

У детальній інфографіці тернополяни знайдуть відповіді на 5 головних питань щодо монетизації субсидій.

Зміни монетизації відбуватимуться у три етапи – з 1 січня, 1 травня та 1 жовтня. Директор департаменту соцзахисту населення Тернопільської облдержадміністрації Вадим Боярський розповів, що означає таке нововведення та як це працює.

– З 1 січня участь у монетизації субсидій братимуть ті сім’ї, які звернулися за допомогою вперше. Для громадянина нічого не змінюється. Він подає заяву в управління соцзахисту населення про те, що хоче отримати кошти в грошовій формі через Ощадбанк. В банк іти не потрібно. Уряд максимально автоматизував процес монетизації. На кожного одержувача субсидії після опрацювання його заяви буде автоматично відкритий обліковий запис в банку, на якому будуть відображатися житлові субсидії у грошовій формі. Тобто кошти першочергово будуть спрямовуватися на оплату послуг за спожитий газ, тепло, електроенергію, воду тощо і банк самостійно розраховуватиметься з надавачами комунальних послуг, і відразу інформуватиме смс-повідоленням про залишок коштів, які ще необхідно сплатити заявнику, – пояснює Вадим Боярський.

Другий етап монетизації буде з 1 травня та буде для тих, хто отримує субсидії протягом декількох років і в тому числі в літній період.

Третій етап буде з 1 жовтня. Тернополяни заощаджені гроші зможуть отримати готівкою, повідомляє «Тернопіль житлово-комунальний».

– Тобто всі кошти, які будуть зекономлені від субсидії, будуть залишатися на особовому рахунку в Ощадбанку. Ці кошти можна буде зняти. Адже на період субсидії в банку відкритий лише обліковий запис, по якому відбувається рух коштів. Важливо, що економія може бути тільки там, де є лічильники, тому варто також на це звернути увагу, – додає Вадим Боярський.

1
1

2
2

3
3

4
4

5
5

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео