Олег Снітовський

У Тернополі можна побачити 200-річну шопку (фоторепортаж)

В експозиції Тернопільського обласного краєзнавчого музею на огляд виставили давні шопки Галичини.

06 (Copy)
06 (Copy)

У фойє музею, у «різдвяному» куточку відвідувачі можуть оглянути шопку, виготовлену у 1904 році майстром Банахом. На це вказує напис польською мовою, зроблений на поверхні шопки.

08 (Copy)
08 (Copy)

09 (Copy)
09 (Copy)

Є у музеї ще одна цікава шопка-експонат.

01 (Copy)
01 (Copy)

– Цій пам’ятці сакрального мистецтва – орієнтовно 200 років, судячи із стилю й манери виконання окремих елементів шопки-вертепу, як колись на Галичині називали такі символи Різдва. Її виготовив невідомий майстер у стилі популярного у XIX столітті пізнього бароко. Колони, фігурки святих, ангелів, декоративне оздоблення – все це виготовлено з м’якої деревини, очевидно, з липи.

02 (Copy)
02 (Copy)

Висота такої шопки – до 80 см, ширина – до півметра. Про історію її появи у нашому музеї, якому понад 100 років з часу заснування, відомостей не збереглося. З усього видно, що вона мала ще кілька фігурок з біблійної сцени, які, на жаль, не збереглися до нашого часу.

03 (Copy)
03 (Copy)

Але від того, цінність  цієї шопки-вертепу не зменшується. Вона залишається самобутнім сакральним раритетом музейної експозиції, зразком давнього релігійного зодчества на Галичині, – розповів завідуючий відділом давньої історії Тернопільського обласного краєзнавчого музею Олег Гаврилюк.

До речі, ці шопки можна буде розгледіти найближчої  неділі, 20 січня, коли о 14 годині в музеї розпочнуться «Йорданські гостини». У програмі – колядки та щедрівки, тематичні екскурсії, різдвяні майстер-класи, вертепне дійство.

Фото  автора

Вибір читачів за тиждень

Відео