Орест Сарматський

Те, за що колись могли б і розстріляти, нині можна побачити у Тернополі (фоторепортаж)

Screenshot_4

Унікальні документи про збройну боротьбу Організації Українських Націоналістів, виданих у підпільних друкарнях повстанців та за кордоном можна відсьогодні побачити у новій експозиції у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї.

- Виставку присвячуємо 90-річчю ОУН, яка була створена 3 лютого у 1929 році у Відні і де задекларувала націоналістичний напрям в українському патріотичному русі, - розповідає завідувач сектором новітньої історії Тернопільського обласного краєзнавчого музею Володимир Пукач. - Вперше презентуємо досить цікаві документи з фондів нашого музею, матеріали, які у різні часи було знайдено на території Тернопільської області. Ці документи друкувалися переважно у другій половин 40-х років у підпільних друкарнях ОУН-УПА. В експозиції можна побачити і особливо цікавий, передусім, для істориків документ – «Вістки з Тернопільщини», інформаційний бюлетень, датований листопадом 1948 року. Йдеться про маловідомі факти збройної боротьби загонів ОУН-УПА на теренах тернопільського краю. Серед експонатів виставки – оригінали карикатурних листівок, надрукованих підпільниками з ОУН. Тут і карикатура на Сталіна, який грабує Україну, і на НКВДистів, які знущаються над українськими патріотами. Є в експозиції й інші оригінали – бофони 40-х років. Вони видавалися людям, які допомагали збройному підпіллю ОУН-УПА, - розповів Володимир Пукач.

IMG_6812 (Copy)
IMG_6812 (Copy)

На виставці можна побачити й основоположну працю нашого земляка – Осипа Дяківа-Горнового «Ідея і Чин України», яка надрукована у діаспорі. До речі, він – автор відомого гасла «Свобода Україні! Свобода людині!».

- Поруч виставлено оригінали документів - звернення ОУНівців до українського народу, українських селян, червоноармійців. Можна оглянути і добірку журналу «Визвольний шлях» з кінця 40-х початку 50-х років, часопис «Український Самостійник», теж друкувався за кордоном, спогади Миколи Климишина, учасника похідних груп ОУН, які у 1941 році дійшли на Наддніпрянську Україну і там проголошували Українську державу і формували її адміністративні органи. Вони дійшли до Донецької області, Криму і Кубані. На виставці є і праця нашого земляка Дмитра-Мирона Орлика, родом із села Рай на Бережанщині. Він написав фундаментальну працю, в якій була сформульована ідеологія українського націоналізму. Окремо можна побачити світлини провідних діячів ОУН, номери журналу «Сурма», який теж друкувався за кордоном. Один з них присвячується вшанування па’мяті генерала УПА Романа Шухевича. Багатьох зацікавить і фотографія Павла Голояда, підпільника ОУН, який діяв на Тернопільщині. Його у 1932 році розстріляли поляки. До речі, він похований на Микулинецькому кладовищі, - додав завідувач сектором новітньої історії Тернопільського обласного краєзнавчого музею Володимир Пукач.

IMG_6793 (Copy)
IMG_6793 (Copy)

IMG_6801 (Copy)
IMG_6801 (Copy)

IMG_6800 (Copy)
IMG_6800 (Copy)

IMG_6799 (Copy)
IMG_6799 (Copy)

IMG_6798 (Copy)
IMG_6798 (Copy)

IMG_6794 (Copy)
IMG_6794 (Copy)

IMG_6797 (Copy)
IMG_6797 (Copy)

IMG_6795 (Copy)
IMG_6795 (Copy)

IMG_6807 (Copy)
IMG_6807 (Copy)

IMG_6805 (Copy)
IMG_6805 (Copy)

IMG_6808 (Copy)
IMG_6808 (Copy)

IMG_6809 (Copy)
IMG_6809 (Copy)

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео