Кременецький музей шукає допомоги в дослідженнях у Санкт-Петербурзі (фото)

IMG_20181004_110449

Кременецький краєзнавчий музей продовжує відкривати та досліджувати забуті сторінки історії Кременеччини. Так, нещодавно працівники музею встановили, що на початку ХХ століття в Кременці виходило два унікальних періодичних видання: сатиричний журнал «Кременецкая искра» (1910-1914 р. р.), редактором якого був вчитель Кременецького однокласного міського училища імені М. Гоголя Кирило Карпович Деденко та літературно-науковий журнал «Возрождение» (1906-1908 р. р.). Редактором цього часопису був Микола Ришковський – колезький радник, начальник Кременецької поштово-телеграфічної контори.

– Нам відомо, що неповні комплекти цих видань зберігаються в Санкт-Петербурзі в Російській національній бібліотеці, у друкованому вигляді в Російському журнальному фонді. В Україні вдалося віднайти лише один погано збережений екземпляр журналу «Возрождение», який знаходиться в Києві у Національній бібліотеці України ім. В. Вернадського, – розповідають у Кременецькому краєзнавчому музеї.

Відтак, директор музею Андрій Левчук просить допомогти у продовженні дослідження цих видань.

– Можливо у когось в домашніх архівах збереглися будь-які відомості про редакторів, працівників цих видань тощо. Можливо, у вас є родина чи близькі друзі, які сьогодні мешкають в Санкт-Петербурзі та зголосяться до співпраці, – пише Андрій Левчук.

Любителі історії, котрі бажають допомогти можуть звертатися безпосередньо до директора музею або за телефонами – 22738; 068-356 -4141 чи e-mail: kremenetsmuseum@gmail.com.

Фото Кременецького краєзнавчого музею

Вибір читачів за тиждень

Відео