Тамара Коблик

6 лютого в історії Тернопільщини

6

Цього дня народилися:

Горбоніс Тетяна (1966, м.Тернопіль) – директор Тернопільського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.

горб
Горбоніс Тетяна

Цей день в історії Тернопілля:

6 лютого 1545 року - за указом короля Вацлав Баворовскі, уродженець і власник Баворова, відступив Яну Тарновскому села на правому березі Серета - Петриків, Кутківці та Пронятин з метою будівництва на цьому місці ставу. За це Баворовський отримав компенсацію - декілька сіл на Скалатщині. Мабуть, одночасно королівський секретар уступив каштеляну краківському також і село Петриків, а брати Чистилівські - Кутківці й Пронятин.

6 лютого 1908 року - у Коропці Монастириського району, протестуючи проти фальсифікації передвиборчої боротьби, був заколотий багнетами активний громадський діяч Марко Каганець. Похований у Коропці, на могилі стоїть хрест із червоного каменю.

6 лютого 1945 року - в с.Слобідка та с.Городище Козівського району повстанці спалили сільраду та знищили документацію.

6 лютого   1945 року - поблизу Бережан Тернопільської області відбулась нарада Головного проводу ОУН (б) за участю Р. Шухевича, Д. Маївського, Я. Бусела, Д. Грицая, Р. Кравчука, М. Арсенича, В. Кука, П. Дужого. На нараді розглядалися напрями розбудови та зміцнення мережі бандерівського підпілля.

6 лютого 1990 року - Вчена рада Тернопільського педагогічного інституту, відгукнувшись на неодноразові звернення громадської ініціативної групи викладачів природничого факультету до керівництва вузу щодо доцільності створення окремого географічного факультету, а також врахувавши висновки спеціально створеної ректоратом комісії з цього питання, прийняла рішення про організацію такого факультету.

6 лютого 1998 року – у США помер бібліограф, історик, журналіст, доктор економічних наук, громадсько-культурний діяч у діаспорі, уродженець Кременеччини Максим Бойко.

6 лютого 2015 року - поблизу Дебальцевого Донецької області загинув український військовик, командир гармати 128-ї гірсько-піхотної бригади, тернополянин Олександр Орляк. Поховали Олександра на меморіалі загиблих в АТО на Микулинецькому кладовищі. За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня. Почесний громадянин міста Тернополя.

6 лютого 2015 року - поблизу Дебальцевого Донецької області загинув український військовик, механік-водій 30-ї окремої механізованої бригади, уродженець с.Оріховець Підволочиського району Ігор Новак. За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

6 лютого, тобто в день покровителя виноробів святого Аманда, відзначається Міжнародний день бармена. Відомо, що святий Аманд займався євангелізацією виноробних регіонів у Франції та в Німеччині. На честь його і було придумане професійне свято барменів, яке зараз відзначають у багатьох країнах світу. Крім того, традиції його святкування шанують ресторатори.

Спочатку це свято відзначали в Європі, але зараз воно поступово приживається в Україні. Робота бармена вимагає працьовитості, терпіння і зосередженості. Крім того, хороший бармен має бути відмінним психологом, здатним встановити контакт з будь-яким клієнтом і вгадати, чого конкретна людина хоче саме зараз. Найчастіше люди цієї професії проводять на ногах весь робочий день.

Популярність Міжнародного дня бармена постійно зростає, оскільки цю професію починають цінувати все більше.

Міжнародний день бармена
Міжнародний день бармена

За церковним календарем 6 лютого вшановують преподобну Ксенію (Оксану), блаженну Ксенію Петербурзьку, святителя Герасима Великопермського, мучеників Іоанна Казанського, Вавилу Сицилійського та учнів його Тимофія і Агапія, преподобного Македонія – Сирійського пустельника, мученика Анастасія Персидського.

У народі 6 лютого називали днем Оксани-веснопровісниці. За погодою у цей день передбачали майбутню весну: «Яка Оксана — така весна». «Якщо на Ксенію (Оксану) хороша погода — весна буде красна (хороша)». Наші пращури говорили: «На півзимницю дорогу перемітає — корм підмітає». Це означало, що зима затримається, і домашні тварини з'їдять всі приготовані для них запаси.

День ангела Оксани

«Рідна країна» зібрала цікаві факти про 6 лютого:

В цей день у 1912-му році народилася Єва Браундружина Адольфа Гітлера; одружилась з фюрером за день до того, як вони разом закінчили життя самогубтвом. Як відомо, за декілька днів до капітуляції Німеччини, 28 квітня 1945 року Гітлер і Браун одружилися в підземному бункері під Берліном. Через 36 годин вони обидва прийняли цианід. Єва Браун померла як Єва Гітлер.

В цей день у 1928 році до Нью-Йорка прибула жінка, що називала себе Анастасією Чайковською і стверджувала, що вона дочка останнього російського імператора Миколи II. У США Анастасія зустрілась з Глібом Боткіним, сином убитого разом з царем його особистим лікарем, котрий визнав її за дочку царя, з якою він дружив у дитинстві. Це стало початком грандіозної містифікації, котра тривала до 1950-х років, коли претензії Анастасії Чайковської на приналежність до царської родини були офіційно спростовані.

В цей день у 1945 році народився Боб Марлі (Роберт Неста), ямайкський композитор, співак у стилі реггі («Get Up, Stand Up», «No Woman No Cry», «I Shot the Sheriff»). Перший артист Ямайки, що зумів домогтися міжнародного визнання. У своїх піснях він розповідав про труднощі і щоденну боротьбу народу Ямайки, створюючи портрети людей пригноблених і обділених, але щирих і світлих, що було невичерпним джерелом їхньої сили. Завдяки йому сонячна музика Ямайки стала невід'ємною частиною світової музичної культури.

В цей день у 1958 році літак, на якому футбольна команда «Манчестер Юнайтед» поверталася з одного з єврокубкових матчів, розбився при зльоті з аеропорту Мюнхена (посадка була здійснена з метою дозаправки). У пожежі і під уламками загинуло 23 чоловіка, серед яких були й 8 футболістів, 8 журналістів і три співробітники клубу. Чудом вижили тренер Метт Басбі, який отримав серйозні травми, захисник Білл Фоулкс і нападаючий Боббі Чарльтон.

В цей день у 1971 році — у ході прогулянки по Місяцю американський астронавт Алан Шепард продемонстрував удар по м’ячику від гольфа.

В цей день у 1985-му Стів Возняк, співзасновник компанії Apple Computer, на потіху друзям створив свій перший комп'ютер, залишив компанію на знак протесту проти її перетворення в громіздке і малоефективне бюрократизоване підприємство. В цей же день компанія Microsoft оголосила про створення текстового процесора Word, призначеного для комп'ютерів IBM PC. Інтуїтивно побудована, проста в роботі програма зуміла витримати конкуренцію з лідером програм для обробки текстів WordPerfect і невдовзі стала однією із найпопулярніших у світі.

Іменини сьогодні святкують Оксана, Герасим, Тимофій, Іван, Павло, Агапій.

Вибір читачів за тиждень

Відео