Тамара Коблик

14 лютого в історії Тернопільщини

14

Цього дня народилися:

начальник відділу державного архітектурно-будівельного контролю Горішний Михайло (1968)

підприємець, громадський діяч Ігор Когут (1971, с. Великий Глибочок);

український історик, вчений, краєзнавець, заслужений працівник освіти України Роман Матейко (1946, с. Кінашів Галицького району Івано-Франківської області — 9 травня 2007, Тернопіль).

громадський діяч, український політик, голова Львівської ОДА з 26 грудня 2014 Олег Синютка (1970, с. Куропатники Бережанського району);

Sinutka-3
Sinutka-3

інженер, господарник, громадський діяч Володимир Чорний (1955, с. Озерна Зборівського району).

Цей день в історії Тернопілля:

1836 рік - цісар Фердинанд встановив у Тернополі нові ярмарки, один з яких мав проводитися 14 лютого. Завдяки ярмаркам місто почало відроджуватися після занепаду і застою.

14 лютого 1934 року – уродженця смт.Скала-Подільська Борщівського району, військового, громадсько-політичного та освітнього діяча Михайла Барана засуджено на 5 років таборів. Ув’язнення відбував на Соловках.

14 лютого 1935 року – помер український письменник, історик і публіцист, громадський діяч Галичини, депутат австрійського парламенту опозиційного крила, редактор прогресивних журналів «Радикал», «Громадський голос» В’ячеслав Будзиновський. Народився в Баворові Тернопільського району. Автор оповідань, історичних повістей «Пригоди запорізьких скитальців», «Осаул Підкова», двотомної «Історії України», упорядник і видавець історичних пісень і дум «Козацькі часи в народній пісні».

14 лютого 1948 року - вбито голову сільської ради с.Гніздечне Великоборківського району Тернопільської області Ганну Котович – активного організатора місцевого колгоспу. На грудях їй повісили плакат: “За насильницьку колективізацію карає народ”.

На виконання постанови Ради Міністрів УРСР від 14 лютого 1978 рокуліквідовано Тернопільське обласне підприємство сільських електричних мереж та Тернопільське підприємство електромереж і на їх базі з 1 березня 1978 року було утворене Тернопільське обласне підприємство електромереж.

14 лютого 1985 року – Тернопільське училище, яке здійснювало підготовку кадрів масових професій, набуло статус середнього професійно-технічного училища. Тепер - Тернопільський кооперативний технікум.

14 лютого 1994 року - представ­ником Президента України у Тернопільській області призначено Бориса Косенка. На цій посаді він працював до 11 липня 1995 року. Після чого, до 6 вересня 1996 року, працював головою Тернопільської ОДА.

14 лютого 1997 року – в Тернополі помер український актор театру і кіно, режисер, діяч культури, педагог Павло Іванович Загребельний. Автор наукових праць, посібників, театрознавчих та інших статей у періодиці.

Люди всього світу 14 лютого відзначають День святого Валентина (День всіх закоханих). Вважається, що це свято відзначають уже понад 16 століть. Коріння Дня закоханих йдуть ще в язичницьку культуру, оскільки древні також відзначали свято всіх закоханих на честь богині любові.

Сучасне свято нерозривно пов'язане з ім'ям святого Валентина, якого прийнято вважати покровителем усіх закоханих. Історія свідчить, що християнський священик Валентин приблизно в 269 році таємно благословляв шлюби римських легіонерів з їх коханими, незважаючи на те, що імператор заборонив своїм солдатам одружуватися, вважаючи, що це заважає їм думати про війну. Крім того, священик Валентин завжди намагався помирити закоханих, він допомагав їм писати любовні листи і давав поради легіонерам щодо того, як краще зізнатися в коханні їх дамам серця.

Дізнавшись про відчайдушні вчинки Валентина, імператор засудив його до страти. Перед смертю священик написав лист для дочки тюремника, в яку сам був закоханий. Цей лист дівчина прочитала вже після страти Валентина. Після цього церква канонізувала священика, а в 496 році Папа Римський Геласіус оголосив 14 лютого Днем святого Валентина.

Цього дня у 2005 році створено сервіс YouTube.

Сервіс YouTube - сервіс, який надає послуги відеохостингу, де будь-який користувач може додавати, переглядати і коментувати ті чи інші відеозаписи.

Неофіційний День комп'ютерника відзначається 14 лютого. У 1946 році в цей день громадськості вперше був представлений електронний комп'ютер ENIAC I. Спочатку роботи зі створення обчислювальної машини фінансувала армія США, намагаючись створити спосіб здійсьнення військових розрахунків та програмування військових дій. ENIAC I пропрацював в американських військах 9 років, його використовували для складання балістичних таблиць армії, після чого розібрали.

Незважаючи на те, що зараз День комп'ютерника відзначають не тільки в армії, перші моделі комп'ютерів працювали тільки в підрозділах артилерії та авіації. А люди, завдяки яким функціонували ці обчислювальні машини, називалися армійськими калькуляторами.

Сучасне святкування Дня комп'ютерника проводиться буквально повсюдно, оскільки комп'ютери настільки тісно вплелися в наше життя, що люди, які займаються їх обслуговуванням, зараз працюють практично у всіх великих організаціях та компаніях. Сьогодні комп'ютер вже не є виключно машиною для військового використання. Майже в кожному будинку зараз можна побачити персональні комп'ютери, які покликані полегшити багато видів робіт людям.

А ще 14 лютого - Міжнародний день дарування книжок.

Результат пошуку зображень за запитом "міжнародний день дарування книг"

Іменини сьогодні святкують Петро, Трохим, Тимофій, Семен, Давид, Трифон.

Вибір читачів за тиждень

Відео