На Зборівщині булінгу немає, але знають, як його уникнути (інтерв'ю, фоторепортаж)

булінг (1) (Copy)

У Зборівському районі провели профілактичні заходи протидії явища булінгу у школах. «Терен» поспілкувався з начальником Зборівського районного відділу Державної виконавчої служби ГТУЮ у Тернопільській області Ганною Бідось.

- Де саме Вам вдалось побувати? На чому акцентували увагу, проводячи зустрічі зі школярами й вчителями?

- Нашим відділом Державної виконавчої служби відвідано школи Зборівського району, зокрема села Кальне, Млинівці, Оліїв. Зустрілись з учнями Зборівських шкіл, де коротко їм розповіли про булінг та провели заходи на виявлення і протидію цього негатиного явища. Це, особливо, інструкції, як вчинити при потрапленні у таку ситуацію, як бути, коли ти свідок цькування. Спілкувались із початковими класами та старшими. Провели тестування на визначення прихильності в колективі.

булінг (2) (Copy)
булінг (2) (Copy)

- Взагалі, чи були випадки звернення у Зборівському районі щодо цькування у колективах шкіл?

- Спілкувавшись із учнями і вчителями вдалось дінатись, що про суть явища їм відомо. Але звернень до нас, та й правоохороних органів, не надходило. Бо фактів побиття, знищення майна, психологічного цькування не було, що дуже радує.

булінг (3) (Copy)
булінг (3) (Copy)

- На Вашу особисту думку, як впливає популяризація теми булінгу в Україні на саму ситуацію і сприйняття?

- Думаю, що якщо діти знатимуть, що це, то вироблять у собі повагу одне до одного, розуміючи про наслідки. Попередження булінгу - це крок до виправлення помилок.

булінг (4) (Copy)
булінг (4) (Copy)

- Що радите батькам та вчителям, які стикаються із проблемою?

- Варто проінформувати відповідні органи про факт. А самим дорослим необхідно вести діалог із дітьми, щоб зрозуміти суть проблеми, чому вона виникла. Виходити із ситуації. В жодному разі не приховувати та не забувати, бо тоді дитина закривається у собі і страждає.

булінг (5) (Copy)
булінг (5) (Copy)

- Як компетентна людина даної сфери дайте відповідь нашим читачам: який вид булінгу все-таки найпоширеніший у нашій країні?

- Я думаю, що це психологічний вид булігну та фізичний (бійки). У нашому районі таких звернень не було. Часто почали застосовувати кібер-булінг, бо і молодь, і діти проводять багато часу у соціальних мережах.

булінг (6) (Copy)
булінг (6) (Copy)

- Слід зауважити, що булінг може застосовуватись і від учня щодо вчителя, як у таких випадках діяти дорослому?

- Так, такі випадки були в країні, більше це стосується сфери шкільного життя. Так само, як і у випадку з дітьми, вчителю слід звернутись із цією інформацією до правоохоронних органів, гарячих ліній. Не потрібно приховувати подібні факти, бо це не розв'язує проблему. Все-таки, поки говорити про подібне звикли не всі.

булінг (7) (Copy)
булінг (7) (Copy)

Фото: Державна виконавча служба у Зборівському районі

Вибір читачів за тиждень

Відео