Тернополяни зможуть поглянути на склад продуктів по-новому: як зміниться маркування та що покращать

2

Відтепер жителі Тернопільщини зможуть дізнаватися більше про товари, які купують. Оскільки, Президент України підписав документ, що забезпечить вищий рівень захисту інтересів та здоров’я споживачів.

Для того, щоби люди могли обрати товар свідомо та ознайомитися з детальною інформацією про нього, ще у грудні 2018 року Верховна рада ухвалила Закон «Про інформацію для споживачів харчових продуктів». Основна мета якого убезпечити споживачів від обману, окрім того у сфері реклами та представлення харчових продуктів, пояснює 24 канал.

Для того, щоб люди могли обрати потрібний для себе продукт про нього зазначатимуть усю інформацію (для цього використовують маркування, супровідні документи, сучасні засоби дистанційного зв’язку), щоб споживачі могли отримати такі знання про продукт: категорія, характерні ознаки, склад, властивості, термін придатності, кількість, країна походження (місце), спосіб виготовлення (виробництва). Робиться це, аби споживачі мали якнайбільше інформації про товар, який купують та могли здійснити свідомий та корисний для себе вибір.

Як ж зміниться маркування продуктів, зазначеного у наступних положеннях:

  • збільшення розміру шрифту (яким написана інформація про продукт): висота малих літер має бути (чи перевищувати) 1,2 міліметра:
  • виділення шрифтом (стиль, колір) у переліку інгредієнтів інформації про алергени;
  • однакові вимоги щодо інформації про харчові продукти, які продають дистанційним способом (теле-, інтернет-магазини) та тих, які продаються в магазині;
  • надавати інформацію про використання рафінованої олії чи жирів рослинного походження (пальмова олія);
  • зазначення інформації про те чи піддавався продукт заморожуванню (розморожуванню);
  • новий підхід до позначення терміну придатності залежно від того, чи є продукт швидкопсувним у зв’язку з мікробіологічними властивостями.

Також у документі є вимоги для інформації, яка надається операторами ринку харчових продуктів добровільно. І не повинна вводити в оману, бути заплутаною, незрозумілою, а основою для її пояснення не має бути наукова термінологія.

Відтак новий закон захистить споживачі від різних шахрайських схем, допоможе отримати більш розгорнуту інформацію про продукт, який вони хочуть купити та убезпечити своє здоров’я.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео