Оксана Бучко

Митрополита УГКЦ на Тернопільщині визнали «Людиною року»

ht2

У номінації конкурсу «Людина року на Тернопільщині-2018» представили митрополита Тернопільсько-Зборівського Василія Семенюка. Його кандидатуру висунули громадські організації. Адже митрополит зробив великий вклад у розбудову Марійського духовного центру Зарваниця (Теребовлянський район).

Про це повідомляє tze.org.ua.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=rLa6j6qnhlY[/embed]

Владика Василій (Семенюк) народився 2 серпня 1949 року на Івано-Франківщині. Служив переслідуваній у СРСР Українській Греко-Католицькій Церкві. Навчаючись в духовній семінарії, він свідомо обрав фактично нелегальне становище, постійну небезпеку нагляду та арешту з боку комуністичних спецслужб.

22 грудня 1974 року митрополит Володимир (Стернюк), висвятив його на священика, а вже через рік призначив «опікуном» зруйнованого відпустового місця у селі Зарваниця, де таємно збиралися на молитву віруючі переслідуваної Церкви.

З цього моменту і розпочинається відбудова святині чудотворної Зарваницької Богородиці. Одночасно ієрей стає ректором підпільної духовної семінарії з якої згодом вийшло чотирнадцятеро молодих священиків підпільної Церкви.

 У 1989 році – в час розпаду СРСР – митрополит Володимир (Стернюк) скеровує на Тернопільщину для легалізації Церкви одинадцятьох священиків на чолі з отцем Василем Семенюком.

У 1990 р. о. Василя призначають ректором Тернопільської вищої духовної семінарії імені Патріарха Йосифа Сліпого, яка була створена на базі його підпільної семінарії. У 1993 р. він стає протосинкелом новоствореної Тернопільської єпархії.

10 лютого 2004 р. Папа Римський Іван Павло ІІ затвердив рішення Синоду Єпископів УГКЦ та призначив о. Василя Семенюка єпископом-помічником Тернопільсько-Зборівської єпархії.

У 2011 р. Тернопільсько-Зборівську єпархію піднесено до рангу архиєпархії та створено Тернопільську митрополію. 22 грудня 2011 р., у катедральному соборі Тернополя Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, увів владику Василія (Семенюка) на митрополичий престол.

Нині він очолює Тернопільсько-Зборівською архиєпархією, опікується Бучацькою єпархією та є адміністратором Кам’янець-Подільської єпархії. Тернопільсько-Зборівська архиєпархія під управлінням архиєпископа Василія (Семенюка) є найбільшою релігійною організацією на території Тернопільської області.

Фото, відео tze.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео