Дарія Шевченко

Як визначити, що за вами слідкують через ваш гаджет?

ea88f20-searchlocmain_690x426

За допомогою коротких системних кодів можна дізнатися про налаштування телефону і зрозуміти, чи надійно захищені ваші СМС і дані, чи не стежить хтось за вами.

*#21# - завдяки цьому коду можна дізнатися, чи підключена у вас переадресація дзвінків, СМС і інших даних. На екрані відобразиться статус за різними видами переадресації та номер, на який здійснюється трансфер даних.

*#62# - цей код допоможе вам дізнатися, куди надходять дзвінки, СМС та дані, якщо до вас неможливо додзвонитися.

*#002# - універсальний код для відключення всіх видів переадресацій з вашого телефону. Ним зручно скористатися тоді, коли ви будете у роумінгу. Тоді від вас не будуть брати плату за дзвінки, які переходять на голосову пошту.

*#06# - за допомогою цього коду можна дізнатися IMEI (International Mobile Equipment Identifier) - міжнародний ідентифікатор мобільного устаткування. Знаючи ідентифікаційний номер свого смартфона, ви можете знайти його, якщо у вас вкрали телефон.

Існують  також спеціальні коди, за допомогою яких можна відстежити ваше місце розташування, а також визначити, чи стежить хтось за вами. Для цього на вашому телефоні має бути утиліта netmonitor. Введіть один з кодів:

для iPhone: *3001#12345#*

для Android: *#*#4636#*#* або *#*#197328640#*#*

Оператори мобільного зв’язку радять підключити до вашого смартфону антивірусну систему.

Як прослуховують спецслужби?

- Національні секретні служби практично у всіх країнах співпрацюють з мобільними операторами, які надають їм доступ до будь-якого абонента за рішенням суду і передають дані як мінімум за останні 3 місяці.

- Якщо телефон знаходиться на прослуховування у таємної служби, ви, швидше за все, навіть не помітите цього. Розповіді про перешкоди при розмові, швидку розрядку акумулятора, нагрівання батареї та раптові перезавантаження телефону — це лише привід віддати його в ремонт.

- Люди не так інформативні в спілкуванні телефоном, тому для прослуховування набагато зручніше використовувати в приміщеннях спеціальні пристрої («жучки»), які можна виявити за допомогою детектора радіохвиль.

Як захистити себе від шахраїв і шпигунів?

- Використовуйте месенджери, доступ до яких закритий для всіх, наприклад Telegram, Chare, Wickr або Signal.

- Визначте, яку інформацію безпечно викладати у відкритий доступ. Повинні всі знати ваш номер телефону, мати доступ до інформації про вашу родину, близьких і способі життя. Будьте акуратні, публікуючи фотографії дітей.

- Не встановлюйте на телефон незнайоме.

- Тільки оператор мобільного зв'язку може запропонувати послугу для відстеження місця розташування абонента: члена вашої сім'ї, знайомого або співробітника компанії. Виключно за згодою абонента (якщо він досяг повноліття). Сайти та додатки, які пропонують визначити місце розташування будь-якого абонента, — це шахраї.

- Будьте обережними та обачними. Час від часу перевіряйте свій гаджет за вище вказаними кодами. Це все заради вашої ж безпеки.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео