Небезпечне потепління на Тернопільщині, або що приховує крига

1

З потеплінням жителям Тернопільщини варто обережніше ставитися до льоду на водоймах. Бо необережними та необдуманими діями на кризі, що стає тоншою, вони можуть нашкодити своєму здоров’ю.

Особливо такі застереження стосуються рибалок, які, попри потепління, виходять на лід.

Перед тим, як ступити на кригу, слід перевірити її товщину, не утворювати лунки близько одна від одної (відстань має бути більша за 5-6 м), не відходити надто далеко від берега. Не варто й стрибати чи бігати по льоду, збиратися великими групами. Потрібно мати при собі рятувальний жилет, мотузку, довжиною 15-20 метрів, та телефон, попереджає Управління ДСНС у Тернопільській області.

Але якщо трапилося так, що ви провалилися під лід, не панікуйте, натомість широко розкиньте руки по краях пролому та тримайтеся від занурення з головою. Спробуйте не ламати край льоду та не вибирайтеся на кригу різкими рухами, наповзаючи грудьми, повільно витягаючи з води ноги. Коли виберетеся, відкотіться, потім повзіть у той бік звідки прийшли.

Якщо ви помітили, як людина втрапила у таку льодову паску, лягайте на будь-який предмет, аби отримати якнайбільшу площу опори (дошку, фанеру) та широко розкидаючи руки, повзіть до ополонки, але не наближайтеся близько до її краю. Далі кидайте у бік людини, що у воді, підручний засіб (мотузка, шарф, ремінь, жердина), аби допомогти їй. Коли витягнете потерпілого швидко покидайте місце пролому, спробуйте зігріти та напоїти його чаєм.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео