Олег Снітовський

Тернопіль взявся вивчити молодіжних лідерів України (фоторепортаж)

Освітню програму «Школа молодіжних лідерів громад» презентували сьогодні у Тернополі. Проект реалізовує громадська «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» спільно із Міністерством молоді та спорту України за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

– Фактично, ця програма є продовженням успішної і апробованої нами програми «Публічне адміністрування у сфері молодіжної політики». Вона покликана підготувати фахівців, як володіти знаннями і навичками ефективної роботи з молоддю. Зараз в Україні вже створено понад 800 об’єднаних громад, які охоплюють майже 69 відсотків всіх мешканців країни. Створюються відділи і управління, які відповідають за реалізацію молодіжної політики. Від якості їхньої роботи залежить, чи залишиться молодь у громадах, чи будуть створені необхідні умови для її розвитку та самореалізації, – розповів керівник громадської організації «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» Максим Черкашин.

IMG_7249 (Copy)
IMG_7249 (Copy)

IMG_7238 (Copy)
IMG_7238 (Copy)

За його словами, переважно, коли ОТГ сформовані і створили певну інфраструктуру, тоді,нарешті там починають звертати увагу на молодіжну сферу. Але хто ж ці люди, які відповідають за молодіжну політику в громаді, чи мають вони досвід роботи з молодими людьми і чи зможуть реалізувати молодіжну політику у своїй громаді? Саме тому, вважає Черкашин, так важливо готувати як кадри, що працюватимуть з молоддю, так і навчати тих, хто проявляє активність, ініціативу щодо розвитку молодіжного середовища.

– Учасниками цієї програми можуть бути молоді активісти, лідери або ті, хто працює в органах місцевого самоврядування з молоддю.

IMG_7234 (Copy)
IMG_7234 (Copy)

IMG_7241 (Copy)
IMG_7241 (Copy)

Узагалі, унікальність цього проекту у тому, що ми поєднуємо теоретичні знання із практичними навичками. Весь процес розбитий на три сесії, між якими учасники проекту отримуватимуть і виконуватимуть певні завдання, проводитимуть тренінги для молоді у своїх громадах, розроблятимуть свої проекти і ї разом із іншими молодими людьми з громади реалізовуватимуть їх. Окрім цього, вони розроблятимуть свою концепцію розвитку молодіжного середовища, описуватимуть конкретні шляхи вирішення проблем молоді у громаді, – каже Максим Черкашин.

Свої міркування щодо нового освітнього проекту висловив й інший учасник його презентації, заступник Вишнівецького селищного голови Сергій Волохатий, який був учасником попередньої програми  «Публічне адміністрування у сфері молодіжної політики».

IMG_7235 (Copy)
IMG_7235 (Copy)

DSCF5358 (Copy)
DSCF5358 (Copy)

– Вже якось так склалося, що освітою, культурою, медициною в ОТГ займаються люди, які мають певний досвід роботи у цій сфері, чого не скажеш про роботу з молоддю. Мало знати проблеми молодіжного середовища, тут робота повинна бути системною, цілісною і комплексною. Щоб це не був якийсь хаотичний набір планів, а обдумана молодіжна програма на перспективу. І тут ми маємо відійти від колишньої практики роботи з молоддю, позбутися певних стереотипів, інертності. Бо інакше, наша молодь просто почне  виїжджати із свої х громади. Тож треба допомогти молодим людям знайти свій шлях і цей новий проект, переконаний, допоможе молоді самореалізуватися, – додав Сергій Волохатий.

Щодо бюджету проекту, то він – межах 15 тис. євро, які надає Програма «ULEAD з Європою». Як розповів під час презентації проекту керівник громадської організації «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» Максим Черкашин, увесь викладацький склад обиратиметься на конкурсній основі. Це будуть фахівці, які зможуть донести до учасників проекту ту чи іншу тему доступно, глибоко розкрити її. Загальна тривалість проекту – 8 місяців. Перша сесія відбудеться уже наприкінці березня. Навчання триватиме упродовж п’яти днів, через кожен місяць, щоб слухачі не просто засвоювали матеріал, а отримані знання втілювали на практиці.

IMG_7246 (Copy)
IMG_7246 (Copy)

І ще. Тільки через два дні після оголошення початку освітньої програми «Школа молодіжних лідерів громад» до організаторів надійшло 14 анкет від потенційних слухачів і понад 30 – від імовірних тренерів, викладачів. Це свідчить про неабияку зацікавленість молодих людей проблематикою розвитку молодіжного середовища в об’єднаних територіальних громадах.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами: Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео