Орест Сарматський

В Україні дешевшають овочі «борщового набору» (Агроновини)

борщ

Впродовж поточного тижня, на вітчизняному ринку було зафіксовано зниження вартості всіх складових овочевого «борщового набору».

Як повідомляють аналітики центру «Інфо-Шувар», найбільш суттєве зниження ціни зафіксоване на столовий буряк.

Від початку тижня вартість столового буряка на вітчизняному ринку знизилася на 20% до позначки 3-9 грн/кг (0,09-0,29 EUR/кг). На думку фахівців, відбулося це за рахунок збільшення пропозиції дешевого дрібного буряка, в т.ч. від населення.

Аналогічна ситуація спостерігається і з морквою, яка від початку тижня, за рахунок збільшення пропозиції дешевої продукції із низькою якістю, стала дешевшою майже на 6% та пропонується, станом на 20 лютого 2019 року, в межах ціни 6-10 грн/кг (0,19-0,32 EUR/кг). Порівняно з минулим роком, морква в Україні лишається дорожчою майже на 7%.

Окрім цього, на ринку України вже протягом тривалого періоду присутня імпортна продукція із Білорусі та Польщі, яка пропонується в межах стабільної ціни 9-10 грн/кг (0,29-0,32 EUR/кг).

На 5% знизились ціни, також, і на картоплю та білокачанну капусту. Станом на 20 лютого вартість білокачанної капусти зафіксована на рівні 7-12 грн/кг (0,23-0,39 EUR/кг), тобто, майже в 2,5 рази дорожче, порівняно із другою половиною лютого минулого року.

Ціни на картоплю зафіксовані в межах діапазону 6-6,5 грн/кг (0,19-0,21 EUR/кг). Картопля в Україні сьогодні все ще залишається більш, ніж на 60% дорожчою, порівняно із минулим роком.

Майже на 4%, до позначки 12-14 грн/кг (0,39-0,45 EUR/кг), знизились ціни на імпортну ріпчасту цибулю.

Вартість вітчизняної цибулі від початку тижня теж дещо знизились та становить сьогодні 17-17,5 грн/кг (0,55-0,57 EUR/кг). Порівняно з минулим роком, вітчизняна ріпчаста цибуля стала більш, ніж у 4 рази дорожчою.

Уряд дозволив утилізацію непридатних пестицидів за кордоном

Кабінет Міністрів дозволив утилізацію непридатних та заборонених до використання пестицидів за кордоном.

Про це повідомляє прес-служба Європейської Бізнес Асоціації (ЕВА) з посиланням на координатора Агрохімічного комітету Віктора Погорілого.

- 19 лютого Кабмін надав зелене світло безпечній утилізації непридатних та заборонених до використання пестицидів за кордоном. Врешті, постанову №1212 «Про внесення зміни до пункту 11 Положення про контроль за транскордонними перевезеннями небезпечних відходів та їх утилізацією/видаленням» було опубліковано, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що на сьогодні в Україні немає безпечних технологій утилізації такого типу небезпечних відходів, як пестициди. До 2015 року їх вивозили до країн ЄС, зокрема, Польщі, Великої Британії та Франції, які мають необхідні потужності для екологічно безпечного знищення засобів захисту рослин. Але через законодавчі прогалини механізм транскордонного перевезення в рамках Базельської конвенції в Україні не діяв.

2502 (Copy)
2502 (Copy)

Як пояснив Віктор Погорілий, із 2015 року Мінприроди не видавало висновку та повідомлення на транскордонне перевезення непридатних пестицидів. Це призвело до накопичення великої кількості таких відходів на території України - за різними даними, до 13 тис. тонн.

- Тому, на сьогодні, коли Постанову вже опубліковано, Мінприроди отримало необхідне законодавче підґрунтя для видачі відповідних документів на здійснення транскордонного перевезення непридатних засобів захисту рослин на утилізацію. Йдеться про висновок та повідомлення, які дозволятимуть відповідній компанії це (перевезення - ред.) здійснювати, вони мають видатись протягом 10 робочих та 60 календарних днів відповідно, - зазначається у повідомленні.

У Європейській Бізнес Асоціації сподіваються, що всі процедурні моменти вдасться якнайшвидше вирішити, й Україна зможе екологічно безпечно утилізувати непридатні пестициди в країнах ЄС.

Постанову Кабінету міністрів №1212 було прийнято ще 21 листопада 2018 року. Проте опубліковано документ тільки 19 лютого, а набрав він чинності 20 лютого 2019 року.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео