Колишній кінотеатр «Мир» у Чорткові: хто винен та чи варто чекати змін

46499166_1311758862299686_2864105478277824512_n

Занедбана, доведена до аварійного стану величезна будівля у самому центрі міста колись була одним з найбільш відвідуваних місць Чорткова. Саме там діяв єдиний у місті кінотеатр – «Мир». Минає вже другий десяток років з моменту останнього сеансу, а будівля так і продовжує руйнуватись. Тож чому колись популярний кінотеатр перетворився в архітектурного чиряка – давайте розбиратись разом.

Пам’ятаємо, кінотеатр на ладан дихав вже на початку 2000-х. І у 2007 році Регіональне відділення Фонду держмайна взялося рятувати приміщення. Саме тоді в будівлі площею 1 358 кв. м внаслідок проведеного аукціону з’явився новий власник – ТОВ «ТРК «Сіті Центр». Власником цього підприємства був і наразі залишається колишній депутат Чортківської міської ради Олег Ваврик. За недіючий кінотеатр йому довелось викласти тоді 1 млн 400 тис. грн.

Та не все так просто. Згідно з умовами договору, пан Ваврик зобов’язувався реконструювати та переоснастити кінотеатр більш сучасною технікою і протягом трьох років з часу підписання угоди ввести його в дію. Втім, час йшов, а ніяким відновленням навіть не пахло. Натомість заселили торговців, які в жахливих антисанітарних та аварійних (подекуди штукатурка не виглядає надійно, м’яко кажучи) умовах там працюють і досі.

Вже з вищевикладеного зрозуміло, що новий власник колишнього «Миру» не збирався поспішати із реконструкцією кінотеатру. Ще одне підтвердження тому – у 2011 році до договору внесли зміни: відстрочити відкриття кінотеатру до 14 жовтня 2014 року. Пройшло три роки – і пан Ваврик знову попросив Фонд держмайна про чергову дворічну відстрочку. Але останнім вистачило сміливості не лише відмовити у проханні, а й провести перевірку, котра нарешті встановила порушення договору. Адже «ТРК «Сіті Центр» зобов’язались реконструювати приміщення та запустити кінотеатр, а не продовжувати його руйнувати.

У січні 2015 року Фонд держмайна навіть подав позов до суду про розірвання договору купівлі-продажу. Тоді здавалось, що це кінець історії, у чортківчан нарешті з’явилась надія, що величезний чиряк у центрі міста ліквідують або хоча би нададуть йому достойного вигляду. Втім, тут про місто «подбала» районна рада, поставивши підніжку: депутати проголосували за відстрочення введення кінотеатру в дію ще на півроку. Львівський апеляційний суд взяв це до уваги, зазначивши, що райрада як власник об’єкту приватизації не дала згоди на розірвання договору купівлі-продажу.

«ТРК «Сіті Центр» навіть наважилась подати зустрічний позов до суду, аби зобов’язати Фонд держмайна підписати договір, яким введення кінотеатру в дію відстрочувалось аж до жовтня 2016. Суд цей позов не задовольнив.

Продовження історія отримала у лютому 2018 року, коли Фонд держмайна знову, посилаючись на невиконання умов договору, подав до суду. Цього разу шальки суддівських терезів схилились на сторону здорового глузду та нарешті договір купівлі-продажу вдалось розірвати.  «ТРК «Сіті Центр», звичайно, швиденько подали апеляцію, втім і тут пана Ваврика спіткала невдача – Західний апеляційний господарський суд відмовив у задоволенні апеляційної скарги.

Відтепер фактично власником колишнього кінотеатру «Мир» знову стала Чортківська районна рада. Тож чи відновлювати кінотеатр, чи продавати приміщення новому власнику, чи самотужки привести «Мир» до ладу – вирішуватимуть депутати спільно із головою райради Віктором Шепетою.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео