Віра Олександрович

Скасування нічного тарифу на електроенергію поставило на коліна водоканали на Тернопільщині

Основне

Від неплатежів за надані послуги хронічно страждають підприємства житлово-комунальної сфери, що діють на Тернопільщині. А тепер ведмежу послугу їм зробила і держава.

Нагадаємо, нічними тарифами на електроенергію в Україні юридичні особи не можуть скористатися із 1 січня 2019 р. І збитки від такої новації, як виявилося, несуть не лише промислові підприємства, а й водоканали, що обслуговують невеликі населені пункти. Про це кореспонденту «Терену» повідомили в обласному управлінні житлово-комунального господарства і енергозбереження.

Пастернак_ф
Пастернак_ф

– Річ у тім, що 1 січня 2019 року набрали чинність норми постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) від 4 грудня 2018 р. за №1597 щодо скасування нічного тарифу на постачання електроенергії для юридичних осіб, – каже начальник обласного Управління житлово-комунального господарства і енергозбереження Дмитро Пастернак. – Тому нині постачання електричної енергії споживачам здійснюють за вільними цінами, відповідно до Закону «Про ринок електричної енергії».  

Окрім того, із 1 січня втратили силу тарифи, диференційовані за періодами часу доби (для непобутових споживачів), які визначали, відповідно до постанови НКРЕКП від 20.12.2001 р. №1241. Як запевнили в НКРЕКП, скасування нічного тарифу для юросіб мало скоротити перехресне субсидіювання між різними категоріями споживачів. Причому сума економії, на їхню думку, очікувалася у розмірі 3,5 млрд грн.

Лічильник
Лічильник

Варто зауважити, що нічні тарифи дозволяли промисловим і комунальним підприємствам скоротити плату за електроенергію, спожиту із 23:00 до 7:00, – удвічі. Звісно ж, витрати нині суттєво зросли.

– Ми знаємо про цю проблему. Навіть зверталися з цього приводу у Київ, – додає Дмитро Пастернак. – Адже найбільше через відміну нічного тарифу у сфері ЖКГ страждають водоканали у невеликих містах. Раніше вони могли уночі, використовуючи електроенергію за нижчим тарифом, наприклад, накачувати резервуари. Тоді удень їм треба було вмикати мінімум насосів, аби лише підтримувати тиск у мережі. Тепер таких можливостей для економії немає. 

Окрім того, фахівець нагадав: Україна має надлишок електроенергії, особливо – уночі. Якщо раніше ситуацію рятували саме промислові і комунальні підприємства, які «споживали» тисячі кіловат, то тепер йдеться про «чисті» втрати.

– Це, як мінімум, нерозумно і цю тезу ми також внесли у лист, який відправили до Києва, – продовжує чиновник. – Наразі нам повідомили, що ситуацію планують врегулювати, виписавши нові «правила гри» у сфері енергетики. Щоправда, коли це станеться, наразі – не відомо.

Зауважимо, для населення тарифи на електроенергію діють, згідно із Порядком, затвердженим постановою НКРЕ від 23.04.2012 р. за №498. Зміни в цей документ поки що ніхто не вносив.

Тернопільводоканал
Тернопільводоканал

До слова, кореспондент «Терену» ще 6 лютого звернувся до представника «Тернопільводоканалу» із проханням про коментар ситуації, що виникла у них через відміну нічного тарифу. Адже нас цікавило, чи така новація НКРЕКП не спричинить нового стрибка у вартості послуг комунального підприємства для тернополян. Таку відповідь нам обіцяли надати, причому – неодноразово, але вона досі так і не надійшла. Втім, якщо коментар буде, ми його додамо до цієї публікації.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео