Орест Сарматський

Тернопільщина потерпає через брак полігонів для зберігання промислових відходів

20000003154

Проблеми з утилізацією промислових відходів набирають на Тернопіллі загрозливого характеру.

Ця теза прозвучала під час сьогоднішнього засідання колегії облдержадміністрації.

заставка03
заставка03

– За два останніх роки в області утворилося майже 2 тисячі тонн промислових відходів, з яких утилізовано лише менше ста тонн. В області відсутні спеціалізовані полігони для зберігання промислових відходів, тому всі ці екологічно небезпечні залишки виробничого процесу залишаються на території підприємств. Переважно, це стосується підрозділів підприємств цукрової та спиртової промисловості, – сказав начальник обласного управління екології та природних ресурсів Орест Сінгалевич.

Також, за його словами, в області зберігається майже 18 тонн непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин. Відсутність в Україні підприємств, які знищують подібні отрутохімікати ускладнює вирішення проблеми у цьому році.

На колегії йшлося і про те, що нині на Тернопільщині, згідно з Національною стратегією управління відходами України до 2030 року, розробляються регіональні плани поводження із відходами.

Довідково. За даними Міністерства екології та природних ресурсів України, щороку в середньому утворюється 10 тонн відходів на одну людину. Водночас у країнах Європейського Союзу показник удвічі менший. Загалом в Україні накопичено близько 36 млрд т відходів. На території України налічується майже 7 тисяч санкціонованих полігонів, 35 тисяч стихійних сміттєзвалищ. Тоді як, за нормами Європейського Союзу, в країні може бути не більше ніж 500 полігонів для сміття.

Фото автора та з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео