Орест Сарматський

На ринках України з’явилася дешева цибуля з Єгипту (Агроновини)

0101 (Copy)

Цього тижня активізувалися постачальники цибулі з Єгипту і Туреччини, які почали пропонувати продукцію з доставкою в порти України.

Як повідомляють аналітики EastFruit, йдеться про цибулю, що спочатку призначалася для експорту в Саудівську Аравію. Однак після того, як 18 січня Саудівська Аравія заборонила поставки цибулі з Єгипту, власники продукції активно шукають альтернативні ринки збуту.

На думку учасників ринку, попри те, що ціни на цибулю в ЄС вищі, ніж в Україні, єгипетські експортери намагаються її продати саме сюди, бо цибуля може не відповідати жорстким критеріям безпеки Євросоюзу. Саме через надмірний вміст залишків пестицидів у відібраних пробах єгипетської цибулі Саудівська Аравія заборонила її поставки.

Наразі продавці озвучують ціни на єгипетську цибулю в Україні на рівні 34-36 центів США за кг в порту Одеси на умовах DAP. Однак реальні угоди можливі й за нижчою ціною.

Ціновий моніторинг EastFruit показує, що реальні угоди на внутрішньому ринку України проходять за цінами трохи вище 50 центів США за кг цибулі.

На українському ринку продовжує дорожчати білоголова капуста

0102 (Copy)
0102 (Copy)

Підвищувати ціни виробникам дозволяє істотне скорочення пропозиції продукції на ринку.

Як повідомляють експерти проекту EastFruit з посиланням на учасників ринку, сьогодні цю продукцію на українському ринку пропонують по 8-10 грн за кг ($ 0,30-0,37 за кг) в залежності від сорту та якості, що в середньому на 11% дорожче, ніж тижнем раніше.

Фахівці проекту зазначають, що попит на капусту і раніше залишається досить високим, тоді як пропозиція якісної продукції на ринку стрімко скорочується.

Підвищувати ціни виробникам дозволяє, перш за все, істотне скорочення пропозиції продукції на ринку, оскільки запаси білоголової капусти в господарствах вже істотно виснажені. При цьому попит на цю продукцію помітно зріс, що також надає підтримку цінам. Однак оператори ринку відзначають, що основними каналами збуту капусти в Україні виступають місцеві оптові компанії та роздрібні мережі.

Експерти повідомляють, що наразі ціни на білоголову капусту в Україні в середньому у 2,5 раза вищі, ніж минулого року.

При цьому учасники ринку не виключають того, що тенденція подорожчання продукції збережеться і надалі, оскільки запаси в господарствах стрімко скорочуються.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео