Віра Олександрович

Тернопільські традиції: вивозимо овочі та цукор, а ввозимо машини і обладнання

export

Найбільше імпорту на Тернопільщину надійшло із Польщі і Німеччини. Хоча зовнішньоекономічні операції наші підприємці проводили із торговельними партнерами із 56 країн світу.

Про це повідомили у Секторі комунікацій Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області.

- У січні 2019 року підрозділи митного оформлення Тернопільської митниці ДФС оформили 5 853 митних декларації, а це - на 146%. більше, ніж за відповідний період торік, - кажуть у податковій. - Більшість документів було про імпорт – 4 556, решта декларації про експортні операції – 1 297. Варто зауважити, що усі вони оформлені в електронному вигляді.

Упродовж цього періоду тернопільські митники оформили 66,5 тис. тонн вантажів, що на 22,9 тис. тонн, або 52,5% більше, ніж за аналогічний період торік.

- Більшість товарів ішли на експорт, а це - 56,6 тис. тонн, - додають на митниці. - На територію області ввезли упродовж січня продукції вагою 9,9 тис. тонн. Загальний товарообіг склав 66,6 млн дол. США і, порівняно з аналогічним періодом 2018-го, збільшився на 7%.

Серед основних товарів, що експортувалися, такі: електроустаткування (кабельні модулі електромереж автомобілів, як продукти переробки на митній території тощо) – понад 43% від загальної частки експортованих товарів, продукти переробки овочів, плодів – 11,9%, а також цукор, кондитерські вироби – 8,7%.

- Імпортували переважно електроустаткування (проводи та арматура ізольовані, радіотехнічні пристрої тощо) – 37,9% від загальної частки імпортованих товарів, транспортні засоби – 14,5% і механічне обладнання – 8,3%, - уточнюють митники.

До речі, перші позиції серед торгових партнерів займали такі держави: Польща (57,7% від усього товарообігу), Німеччина (6,2%), Швейцарія (3,7%) і Білорусь (3,6%).

- У географічному розрізі найбільше товарів на Тернопілля імпортували із Польщі (51% від усього імпорту), Німеччини (13%), США (3,8%) та Італії (3,5%).

Експорт товарів здійснювали до таких країн, як Польща (понад 54,8% від усього експорту), Білорусь (понад 9%) і Канада (6,6%). Власне, ця картина уже є традиційною, бо зберігається далеко не перший рік…

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео