До чого на Тернопільщині понад місяць готується поліція, кінологи та вибухотехніки?

Вибори на Тернопільщині пройдуть під охоронною поліції, Національної гвардії та небайдужих громадян, що будуть захищати закон та громадян під час голосування на дільницях області.

На кожній малій та середній виборчій дільниці працюватиме по одному працівнику правоохоронних органів, на великих округах – по два. До слова, останніх на Тернопільщині є 145 дільниць.

– Для охорони виборів у області, крім працівників Національної поліції, залучається Національна гвардія у кількості 127 чоловік, які у більшості слідкуватимуть за порядком у місті Тернополі. Проте, на кожен округ, яких в області 5, утворили резервні команди, що у разі необхідності долучатимуться до допомоги правоохоронцям, – зазначає начальник Національної поліції у Тернопільській області Олександр Богомол. – У подальшому будемо звертатися до органів місцевого самоврядування населеного пункту, де будуть дільниці, з проханням про створення невеликих груп активних громадян: авторитетних, законослухняних, які працюють або живуть у тих місцевостях. Аби у разі необхідності вони могли допомогти працівнику поліції забезпечувати громадський порядок, оскільки правоохоронці працюватимуть на дільницях декілька діб, – додає Олександр Богомол.

Для того, щоб громадський порядок не порушували, а на небезпечні для життя людей ситуації було негайне реагування, на Тернопільщині утворили групи вибухотехніків та кінологів, які зможуть оперативно реагувати на повідомлення.

Та все ж дзвінки про порушення у виборчому процесі надходять до поліції вже протягом декількох місяців і на даний момент їх налічують 68. Серед них найбільше повідомлень про не зазначення вихідних даних на агітаційних матеріалах кандидатів, 5 повідомлень про розміщення таких матеріалів в заборонених місцях, зверталися також з інформацією про пошкодження білбордів.

– За цей час склали понад 20 адміністративних протоколів, з яких частина пройшла через суд. Та порушили одне кримінальне провадження, що на даний  момент розслідують, – каже Олександр Богомол. – Наголошую, що працівники поліції готові перевіряти і або підтвердити, або спростувати будь-яку інформацію про порушення виборчого законодавства. Я звертаються до представників кандидатів та виборців, надання та отримання грошової винагороди за голосування за того чи іншого кандидата – це тяжкий злочин. За який загрожує кримінальне покарання до 7 років позбавлення волі, – попереджає Олександр Богомол.

До слова, перед та під час передвиборчого процесу, працівники поліції навчалися правильно оформляти та реагувати на різного виду порушення у виборчій сфері. Кожен із правоохоронців отримав пам’ятку, де прописана послідовність та механізми дій у таких ситуаціях. Роблять це для того, аби попереджати та негайно реагувати на будь-яке порушення для чесних та прозорих виборів Президента України, які відбудуться 31 березня 2019 року.

Контент виготовлено у співпраці з Тернопільським прес-клубом за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео