Одне з найстаріших міст світу знаходиться на території сучасної України (фоторепортаж, відео)

content_full-10

Мало хто знає, однак на території сучасної України розташоване одне з найдавніших міст світу - Тіра. Йому вже близько 2500 років.

Місто, а точніше його руїни, можна побачити в Одеській області поблизу сучасного м. Білгорода-Дністровського.

1200px-Tyras4
1200px-Tyras4

На жаль, поблизу мурів тисячолітньої давності немає ніяких вказівників, тому туристи, відвідуючи Аккерман, можуть легко пропустити такий історичний скарб.

Тіра - і справді унікальне місто. Ось докази:

content_full-2-2
content_full-2-2

1. Попри те, що значна частина міста була знищена, сьогодні руїни розкинулися на площі 11-12 га. Знайдені фортифікаційні споруди та залишки кварталів датуються кінцем IV ст. до н. е. — серединою III ст. н. е. Однак є і «представники» кінця V — початку IV ст. до н. е.

2. Навіть на початку існування, коли чисельність міста не перевищувала і 2,5 тис. людей, торгівля велася з Іонією, Хіосом, Істрією, Аттікою. Також місто входило до членів Афінського морського союзу.

content_full-1-1
content_full-1-1

3. Саме у Тірі було започатковано нове літочислення. Відбулося це приблизно у 56-57 рр. під час намісництва на Нижньому Дунаї легата Мезії Плавція Сільвана. До слова, тоді жителі Тіри добровільно підкорилися Риму.

4. Житлові будинки зводилися у певному порядку так, аби разом перетворюватися на захисні стіни - переважно зі сходу. У південній частині міста розташовані господарсько-виробничі приміщення.

396587
396587

5. Тіра розквітала навіть у перші кілька століть нашої ери. Суцільний занепад міста відбувся лише після втечі народу до Риму та Греції.

До слова, при розкопках на території міста знайшли кілька цікавих скарбів. Один із них складався з 31 римського денарія, 149 тірських мідних монет, одного ольвійського тетрасарія часу Септімія Севера, золотого персня із зображенням Гермеса на щитку і золотого кільця у вигляді змії. Інший скарб - з 5 денаріїв і 52 тірських монет, найпізніші з яких були викарбовані за Каракалли.

Tyras1
Tyras1

Сьогодні відвідати руїни Тіри можна абсолютно безкоштовно.

З Файного туди можна дібратися так: поїздом чи автобусом до Одеси, звідти - до Білгорода-Дністровського. Поїздка триватиме майже 10 годин.

Фото, відео з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео