Орест Сарматський

У музеї на Тернопільщині з’явилася мистецька оаза (фоторепортаж)

Заставка002 (Copy)

Відомий художник презентує свою творчість у Бережанах

Як напередодні повідомляв «Терен»,

у музеї Богдана Лепкого в Бережанах відкрилася виставка творів живопису заслуженого художника України Миколи Шевчука з Теребовлі.

06
06

07
07

Завдяки організаторам – директору музею Ірині Ухман та її музейним колегам це було не просто відкриття виставки, а справжнє свято душі. А відкрили його юні бережанці, школярики, які разом із наставниками підготували справжні сюрпризи і для автора виставки – Миколи Шевчука, і для  всіх присутніх.

14
14

15 (Copy)
15 (Copy)

Діти не тільки розповіли про окремі фрагменти творчості знаного в Україні художника з Теребовлі, але й привітали  усіх віршами, піснею, а ще – подарували Миколі Шевчуку свої малюнки, ілюстрації, такий собі, мальований Кобзарик, з додатком автопортретів юних художників. Натомість, діти з рук художника отримали буклети про його презентовану у музеї виставку за назвою «У нашім раї на землі…».

Сам же митець сказав, що привіз у Бережани лише 30 своїх робіт, які віддзеркалюють різні періоди його творчості.

01
01

02
02

03
03

- На цих полотнах є і різні куточки України, в тому числі й Крим, ця тимчасово окупована територія, яка обов’язково знову буде нашою, українською, як Почаївська лавра, що була нашою, ще з часів графині Гойської, - сказав Микола Шевчук.

12
12

13
13

- Є тут робота за назвою «Ціна врожаю», того українського врожаю, який дався нелегкою ціною, у тому числі, коли йдеться й про «мистецький врожай». Тут – портрет засновника школи українського монументального мистецтва, уродженця села Романівка на Теребовлянщині Михайла Бойчука, нашого славетного земляка. Поруч – портрет його дружини Софії Налепинської, по центру – яблука, які оспівували бойчукісти, яблука, як символ життя, пізнання, живильного соку. А довкола – різні фігури з робіт бойчукістів – тут і Падалка, і Сідляр, ті, кого, як і Михайла Бойчука і його дружину розстріляли у 1937 році каральні радянські органи…. Це були митці, творча школа

яких розвивалася на українських традиціях, що видавалося  тодішній ідеологічній машині небезпечним для всього радянського устрою. І ще одна робота – по центру цієї прекрасної музейної зали - «Єретик», за мотивами твору Тараса Шевченка. Тут же, полотно на шевченківські мотиви – «Єсть нас світі доля, А хто її знає?..» Так, є і красиві ромашки, і ліси-долини, і галявини, ці чарівні українські пейзажі…

10
10

11
11

Вони випромінюють, позитив, дають, думаю, певне душевне розвантаження для тих, хто їх споглядає, але мене більше приваблюють теми, які змушують думати, полотна, які спонукають глядачів до певних роздумів, міркувань.

08
08

Зрештою, це і є моїм завданням – заставити глядача думати, у тому числі й над долею України, її історією, сучасністю та майбутнім…

Або, он бачите, полотно «І поцілунку не дам Тобі, як Іуда…» із зображенням Ісуса Христа, я десь у 90-х роках це написав. Ця тема мене завжди хвилювала, як в політичному, державному сенсі, так і в людських стосунках, коли зраджують одні одних, у тому числі у важкі моменти, коли приходить таке велике розчарування в людях. І воно, таке розчарування – дуже боляче сприймається… Згадаймо, скільки разів у нас спалахувала надія, як у 1991 році, так і в час Помаранчевої революції, так і під час Революції Гідності. І щораз з’являються Іуди, які зраджують нас…І через цю зраду ми терпимо кровопролиття, платимо страшну ціну життям наших патріотів.

…Я переконаний у тому, що духовність і політика не можуть бути розділені. Вони мають йти разом. І людина, як християнин, яку б вона посаду не обіймала, має жити з Богом, мати певну моральну межу, яку вона не може переступити, а потребує жити за Божими законами, не чинити комусь свідомо чи несвідомо зло. Тож хочеться, щоб Україна позбулася отого зла і нарешті мала таку долю, на яку вона заслуговує, - сказав автор виставки Микола Шевчук.

04
04

05
05

17 (Copy)
17 (Copy)

Високо охарактеризували творчий доробок свого побратима  народний художник України Богдан Ткачик, заслужений художник України Олег Шупляк, заслужений діяч мистецтв України Михайло Кузів, заслужений журналіст України Олег Снітовський.

16 (Copy)
16 (Copy)

Привітали автора виставки і представники районної влади, мистецтвознавці, музейні працівники.

У цілому ж, мистецька імпреза відбулася в доброзичливій, невимушеній атмосфері, у форматі щирого, відвертого діалогу автора виставки, заслуженого художника України Миколи Шевчука з усіма, хто того дня прибув на відкриття його мистецької експозиції.

09
09

Виставка живопису Миколи Шевчука, ця справжня мистецька оаза під давніми склепіннями триватиме у музеї Богдана Лепкого в Бережанах до кінця березня.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео