Орест Сарматський

На ринок України надійшли перші партії єгипетської картоплі нового врожаю (Агроновини)

1101 (Copy)

У супермаркетах Києва єгипетська картопля пропонується як «молода» або «рання» за ціною від 35 до 40 грн/кг (близько $ 1,3-1,4 за кг.) Тоді як українська картопля минулорічного врожаю пропонується в середньому втричі дешевше.

За даними аналітиків «EastFruit», перші партії єгипетської картоплі врожаю 2019 року вже надійшли на ринок України. При цьому виглядає вона не так, як звичайна рання картопля українського виробництва. Тому споживачі сприймають її як звичайну пізню українську картоплю, що негативно впливає на обсяги продажів, адже пояснити трикратну різницю у вартості за картоплю, яка виглядає практично ідентично досить важко.

В Україну Єгипет щорічно поставляє картоплю у лютому-квітні. Проте обсяги імпорту картоплі з цієї країни залишаються порівняно невеликими і варіюються від 100 т до 2,2 тис. т на рік. За оцінками експертів Fruit-Inform, на внутрішньому ринку України щорічно продається близько 2,5 мл. т картоплі. Тому питома вага єгипетської картоплі на цьому ринку не досягає навіть 1%.

Єгипет є найбільшим постачальником картоплі на ринок України. Також Україна імпортує невеликі обсяги картоплі з Ізраїлю, Польщі, Білорусі, Голландії і Азербайджану.

При цьому експорт картоплі з України традиційно значно перевищує обсяги імпорту. В останні роки основним ринком збуту для української картоплі є Молдова, куди минулого року було експортовано майже 20 тис. т продукції. Великими імпортерами також є Білорусь і Грузія.

У 2019 очікуються перші поставки картоплі з України в ОАЕ та інші країни Близького Сходу. Також, якщо переговори з фітосанітарних питань завершаться успішно, українська картопля експортуватиметься у країни ЄС.

Польську яловичину тимчасово заборонили ввозити в Україну

1102 (Copy)
1102 (Copy)

У зв'язку з виявленням випадків коров'ячого сказу в Польщі, з країни тимчасово заборонено ввезення до України великої рогатої худоби, продукції та сировини з неї, передає УНН.

– У зв'язку з виявленим ГЕ ВРХ (губчастоподібна енцефалопатія великої рогатої худоби – ред.) в Республіці Польща згідно з офіційним повідомленням Всесвітньої організації з охорони здоров'я тварин, Головним державним ветеринарним інспектором України було введено заборону від 15.02.2019 № 602-113-18/2481, відповідно до якої тимчасово заборонено ввезення з Республіки Польща в Україну великої рогатої худоби, продукції та сировини з неї, – йдеться у повідомленні.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео