Орест Сарматський

В Україні експериментують з вирощуванням найдорожчої ягоди (Агроновини)

1201 (Copy)

У Маневицькому лісгоспі на Волині в якості експерименту вирощують лохину в теплиці.

Хоча традиційно ягоду культивують у відкритому ґрунті, тепличний метод має свої переваги. На території державного підприємства працює теплиця. Чотири роки тому тут посадили 75 кущів високорослої лохини. Минулого року вона дала перші плоди, пише pershyj.com.

– По суті, це експеримент, тому що лохина непристосована для закритого ґрунту. На вулиці вона добре росте, а в тепличних умовах її ніхто не вирощує. Але ми спробували і побачили в цьому переваги – плоди у таких умовах достигають на місяць раніше, – розповідає Ірина Остапчук, інженер побічного користування лісгоспу.

Також минулого року в Маневицькому лісовому господарстві заклали відкриту плантацію лохини. Тоді посадили 1500 кущів, які почнуть давати ягоди за кілька років. Більше того, тут працює власний консервний цех, тож є можливість переробляти плоди.

– Лохина багата на вітаміни, має противірусну, жарознижувальну дію, покращує зір. Останнім часом вона стає все популярнішою, – зауважила Ірина Остапчук.

У теплиці також вирощують декоративні рослини та зелень: самшит, ялівець, туї, салат, петрушку, кріп, квіти кислиці та бегонії до 8 березня.

На прилавках супермаркетів з’явиться український батат

1202 (Copy)
1202 (Copy)

У селі Козачі Лагері в Олешківському районі на Херсонщині вирощують батат.

Підприємство уклало контракт із великою торговельною мережею на продаж цього корнеплода, повідомляє «Новий день».

Першу партію у тонну уже відправили до супермаркетів по всій Україні. Оптова ціна херсонського батату склала 25 грн/кг, що цілком влаштовує виробника – адже дозволяє покрити витрати.

Директор підприємства Віталій Полотнянко розповів, що у поточному році планує збільшити площу під бататом з 8 до 25 га, отримавши, орієнтовно, врожай у 500 т.

Для цієї культури місцевий клімат виявився сприятливим, а технологія вирощування у господарстві вже відпрацьована. Тож тепер найважливішим завданням для аграріїв залишається розширення ринку збуту своєї продукції на ринки України та за кордон.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео