Оксана Бучко

Як неповнолітнім тернополянам не втратити спадщину

i-have-a-right-logo_1349x822

За загальним правилом, щоб прийняти спадщину, треба подати заяву до нотаріуса протягом 6 місяців з дня смерті спадкодавця. Але якщо мова йде про неповнолітніх, то процедури у нотаріуса їм непотрібно. Вони вважаються такими, що прийняли спадщину автоматично, якщо попередньо від неї не відмовились. Як правильно поводитись із спадщиною неповнолітнім, пояснюють у регіональному центрі з надання БВПД у Тернопільській області.

Статтею 1273 Цивільного Кодексу України передбачено,  що  неповнолітня особа   віком від  14 до 18 років  може відмовитись   від прийняття спадщини  за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальника  і  органу  опіки  та піклування.

Відповідно до  статті 1269 Цивільного Кодексу України від імені малолітньої дитини заяву про прийняття спадщини подають її батьки (усиновлювачі) чи опікун. А от особа, яка досягла 14 років (стала неповнолітньою), має право подати заяву про прийняття спадщини без згоди своїх батьків (усиновлювачів) чи піклувальника. Таким чином неповнолітній має можливість самостійно реалізувати своє право  на  спадкування.

Згідно з вимогами статті 1241 Цивільного Кодексу України малолітні і неповнолітні діти спадкодавця, незалежно від змісту заповіту (на будь-яку особу) спадкують половину тієї частки, яка б належала їм у разі спадкування за законом. Тобто законодавець захистив дітей спадкодавця на той випадок, коли спадкодавець склав заповіт на користь іншої особи.  Цей розмір може бути зменшений судом за наявності обставин, які мають істотне значення.

Згідно з вимогами статті 67 Закону України «Про нотаріат», коли нотаріус видає на ім’я неповнолітнього спадкоємця Свідоцтво про право на спадщину, то він зобов’язаний повідомити про це органи опіки та піклування за місцем проживання неповнолітнього спадкоємця. Це роблять для охорони майнових інтересів дитини, контролю за цим та попередження зловживань у цій сфері.

За інформацією регіонального центру з надання БВПД у Тернопільській області

Вибір читачів за тиждень

Відео