Орест Сарматський

Погода в полі та посівна: фахові оцінки та поради аграріям із перших уст (Агроновини)

1301 (Copy)

У яких погодних умовах стартує сільськогосподарсько-польовий сезон? Це питання, що хвилює кожного виробника аграрних культур. Тож невипадково, що його не обійшли своєю увагою організатори кількох столичних подій, які відбулись нещодавно в Києві.

Як повідомив Олександр Кривенко, журналіст газети «Агробізнес Сьогодні», професійний погляд на ситуацію щоразу висловлювала Тетяна Адаменко, начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру (УГМЦ).

Закінчилась доволі тривала зима. Не зважаючи на страшилки, які традиційно присутні в інформаційному просторі, про те, що цьогоріч на нас очікують екстремальні холоди, температура зимового періоду виявилася вищою за норму на один-два градуси. Найбільшими аномаліями відзначився лютий, який був теплішим за кліматичну норму на три-шість градусів. Період метереологічного передвесіння починається з переходом середньодобових температур повітря через нульову позначку в бік зростання, метеорологічна ж весна стартує, коли цей показник стає вищим за +5 градусів. Тоді мають починатись польові роботи. Саме такий температурний режим дає старт дозріванню ґрунту та сприяє виходу техніки на поля, – зауважила представниця Українського гідрометеорологічного центру.

За її оцінками, що базуються на середніх багаторічних даних, такі кліматичні умови складаються на південноукраїнських територіях в період з 20 до 30 березня, а на північних – з 1 до 5 квітня. Поточного року ці процеси почались раніше.

– Я скажу такі банальні речі: не можна запізнюватись із сівбою. Насамперед потрібно дуже швидко посіяти ярі зернові культури. Звісно, кожен господар враховує час дозрівання ґрунту. Як тільки техніка зможе зайти в поля, потрібно оперативно провести сівбу, бо, за прогнозами, очікується дуже швидке висихання ґрунту, а це несприятливий чинник і для появи сходів, і для підживлення, і для інших сільськогосподарських робіт і процесів. Дуже важливо не згаяти час, а захопити ту вологу, що є наявною на полях і може ще там бути, – додала Тетяна Адаменко.

В українського свинарства собівартість – одна із найвищих у світі

1302 (Copy)
1302 (Copy)

Ціни на продукти харчування в Україні вищі за ціни в Польщі, подекуди навіть в 2 рази і більше.

«Центр підвищення ефективності в тваринництві»  провів власні дослідження причин високих цін в Україні. Вони різні: для курятини вони одні – монополія у виробництві м’яса птиці, для свинини інші – собівартість свинини одна з найвищих в Європі, передає «Агробізнес Сьогодні».

Конкурентність бізнесу забезпечує тільки низька собівартість. Українські виробники курятини одні із найефективніших у світі. Собівартість 1 кг живої птиці в Україні на рівні з Бразилією – 0,65 євро без ПДВ.

В тих само умовах, в українського свинарства собівартість – одна із найвищих у світі.

«Вітчизняні свинарі працюють в нуль, а то й в мінус» – з таким заголовком інформація опублікована на сайті Асоціації «Свинарі України». Далі по тексту «кожен виробник рахує собівартість виробництва… згідно з даними Асоціації «Свинарі України» її середній показник по країні становить 37-41 грн».

Собівартість 37-41 гривня – це частина правди. Друга частина – це собівартість, яка мала б бути – 25 грн.

Продаючи партію свиней на м’ясокомбінат, свинарі, як правило, не знають її собівартість. В лютому, після закінчення року, коли будуть пораховані всі витрати і всі доходи може виявитися, що вирощування свиней в минулому році було збитковим.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео