Спиртовики Тернопільщини нищать малий бізнес?

гроші

Спиртова галузь одна з тих, успіхами якої хвалиться влада. Відродження спиртзаводів це не лише створені робочі місця чи сплачені податки (що, до речі, теж важливо), але і створення продукту з доданою вартістю. Для української економіки в теперішніх реаліях це дуже принципово.

Але за рахунок чого, спиртовики досягають свого успіху?

Виявляється, за рахунок малого бізнесу, якого переробники зробили своїм кредитором.

Одна з таких ситуацій склалася в смт Гримайлів Гусятинського району на Тернопільщині.

Фермер Володимир Захарчишин, керівник СФГ «Самосил» ще 1 листопада 2018 року здав на Новосілківський спиртзавод зерно кукурудзи на загальну суму 1 млн. 100 тис. грн. з відтермінуванням платежу на 2 місяці. Станом на початок 2019 року фермеру заплатили лише 600 тис. грн. На момент написання статті спиртзавод боргував ще 360 тис. грн.

Для фермера, в обробітку якого є близько 200 га, це дуже великі гроші, які в час посівної потрібні як ніколи.

На місці завод проблеми чомусь не вирішує. Зі слів фермера, йому радять звертатися до вищестоящого керівництва - Укрспирту. Але там в телефонну трубку лише посміюються, мовляв, сума боргу настільки мала, що навіть не вартує їхньої уваги.

В відчаї, пан Володимир 5 березня 2019 року дзвонив на урядову «гарячу лінію». Однак, жодної реакції, окрім дзвінка слідчого, не наступило.

В сухому залишку, маємо ситуацію, коли спиртзавод без дозволу та згоди фермера, на невідомо який термін взяв в нього кредит, що вимірюється сотнями тисяч гривень.

А потім владні мужі фотографуються на спиртзаводах, хвалячи їхні успіхи…

Отак і живемо…

Вибір читачів за тиждень

Відео