Олег Снітовський

Міністр у Тернополі назвав моторошну цифру (фоторепортаж)

У різних областях України зберігається майже 11,5 тис. т непридатних отрутохімікатів.

Таку цифру назвав сьогодні у Тернополі Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак під час робочої поїздки на Тернопільщині, про що повідомляв «Терен».

_ORL0015 (Copy)
_ORL0015 (Copy)

- У 2017 році уряд України ухвалив Національну стратегію управління відходами, яка визначає політику управління всіма видами відходів до 2030 року, у тому числі й отрутохімікатами.

Нині на території України непридатних для використання отрутохімікатів є в межах 11,5 тис. т.  Згідно з урядовими рішеннями, їх можна утилізовувати й за кордоном. Як працює ця модель? Органи місцевого самоврядування в рамках коштів з екологічного податку самостійно можуть залучати до цього процесу ті організації чи фірми, які мають право на збір та утилізацію таких отрутохімікатів. Така процедура має відбуватися через систему PrjZorroю А Державна екологічна інспекція здійснюватиме контроль за реалізацією таких заходів, - сказав Остап Семирак.

_ORL0028 (Copy)
_ORL0028 (Copy)

Міністр також додав, що у цілому, обговорення проблеми розташування накопичувачів та перероблення відходів виробництва дуже актуальне в контексті комплексної стратегічної роботи, яку проводить Уряд України у  формуванні  нової політики поводження з відходами.

_ORL0010 (Copy)
_ORL0010 (Copy)

Сьогодні ж Остап Семерак провів у Тернополі «круглий стіл», на якому йшлося про стратегію регіонального розвитку в контексті формування та реалізації екологічної політики на місцях за участю керівництва області, посадових осіб державних органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

_ORL0011 (Copy)
_ORL0011 (Copy)

У рамках «кругло столу» відбулася селекторна нарада із залученням до обговорення проблеми керівників всіх районів та міст обласного значення, а також представників об’єднаних територіальних громад регіону.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» ids=«211832,211829,211839»]

Наголошувалось, що за два останні роки в області утворилося майже 2 тисячі тонн промислових відходів, з яких утилізовано лише менш як сто тонн. В області відсутні спеціалізовані полігони для зберігання промислових відходів, тому всі ці екологічно небезпечні залишки виробничого процесу залишаються на території підприємств.

_ORL0019 (Copy)
_ORL0019 (Copy)

Також в області зберігається майже 18 тонн непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин. Нині на Тернопільщині, згідно з Національною стратегією управління відходами України до 2030 року, розробляються регіональні плани поводження із відходами.

 

_ORL0053 (Copy)
_ORL0053 (Copy)

За словами голови ОДА Степана Барни, нині в області передбачено створення принаймні 4-х округів з утилізації сміття На це з обласного бюджету виділили 1,6 млн грн. Такі кошти підуть на проведення аудиту та початок облаштування згаданих об’єктів.

_ORL0016 (Copy)
_ORL0016 (Copy)

Щодо очисних споруд, то за словами керівника області, за 3 роки на Тернопільщині їх збудовано 11 на 90 млн грн. З цієї суми  80% - кошти державного бюджету.

_ORL0054 (Copy)
_ORL0054 (Copy)

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео