Подружжя з Тернопілля поділилося секретами вирощування розсади

54437419_358022651469080_4823268176286449664_n

Світлана та Ярослав Стрельбіцькі із села Чернелів-Руський Тернопільського району вирощують у касетах розсаду капусти – ранньої, середньої, пізньої, цвітної та броколі, а також помідорів, перцю, баклажанів. Тепер саме час класти насіння у ґрунт, аби через чотири-п’ять тижнів тішили око міцненькі добірні рослинки, з яких у недалекому майбутньому виросте гарний урожай.

– Усе необхідне готуємо взимку: купуємо насіння – в основному гібриди закордонних селекцій, касети, ґрунт, – розповідає Ганні Макух для газети «Сільський господар плюс» Світлана Адамівна. – Ремонтуємо теплицю. Все робимо удвох з чоловіком. Як тільки весняне сонце прогріє верхні та бокові стіни теплиці, касету до касети вкладаємо на піддони, оскільки земля ще холодна.

Ґрунт використовують спеціальний, призначений для вирощування розсади. У виборі земельної суміші, каже Ярослав Орестович (а він – агроном за фахом), треба бути особливо уважним, адже буває, гроші заплатиш, а розсада не виросте. Придбали якось ґрунт у рівненських виробників. Привабила трохи менша ціна. Посіяли, а сходів нема і нема. Нарешті з’явилися, але добра розсада у касетах з рівненським ґрунтом уже не виросла. Відтоді віддають перевагу німецьким та прибалтійським ґрунтам «Класман» і «Лафлора».

Кожна насінина проростає в окремій лунці. Розсада має достатньо простору для розвитку кореня, отримання поживних речовин.

– Упродовж «тепличного» періоду розсаду як мінімум двічі підживлюємо, – ділиться секретами вирощування Світлана Стрельбіцька. – Використовуємо рідке водорозчинне добриво «Практарол», яке містить достатньо необхідних сходам мікроелементів.

Безпосередньо перед висаджуванням обробляють розсаду в касетах розчином препарату «Актара» проти шкідників. Узагалі, поливу – особлива увага. На початках, коли насінини лише лягли в касетний ґрунт, доводиться уважно поливати з невеликої лійки – щоби насінини не «попливли». А коли насіння зійшло, застосовують інтенсивний полив щодня, а то й двічі-тричі на день, оскільки земля в касетах швидко пересихає.

54463101_358022628135749_5680057926421577728_n
54463101_358022628135749_5680057926421577728_n

Через 30–35 днів розсада вже стоїть зеленою «стінкою». У половині вегетаційного тепличного періоду касети з розсадою із теплиці Стрельбіцькі виносять надвір для загартовування. До холоду розсада капусти стійка. Температурний режим +2 чи +4°С не нашкодить, однак для росту потрібне тепліше середовище. Тому на ніч касети доводиться заносити в теплицю.

«Касетна» розсада має великі переваги перед звичайною, вирощеною насипом на грядці.

– Такій розсаді не потрібний час для приживання – вона одразу йде в ріст, оскільки коренева система під час виймання з касет не пошкоджується, – наголошує подружжя Стрельбіцьких. – Вона гарантовано «не впаде» під сонцем, не зів’яне, оскільки коренева система має достатній запас води. Висаджувати таку розсаду не лише легко і зручно, а й приємно. Ще приємніше, коли врожай з неї виявиться навіть кращим, ніж очікували.

Але «головну скрипку» в питанні врожаю, все-таки, грає насіння відповідних сортів гібридів виробництва відомих фірм «Сингента», «Бейо», «Клауз», кажуть мої співрозмовники. Для вирощування розсади вони застосовують усе найкраще, тому що працюють на результат.

Ганна МАКУХ

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео