Тернополянам на замітку: після занять спортом, необхідне відновлення

відновлення

Важливіше тренувань може бути лише правильний відпочинок і підготовка до занять спортом. Відтак, відновлення необхідне не лише для спортсменів, а й для аматорів-початківців. «Чому так?» – запитаєте ви. Відповідь проста: через відсутність систематичних навантажень виникає загальна втома, болі в м’язах та навіть зниження імунітету.

Спортсмени виділяють чотири основні фази, які проходить організм під час відновлення: швидке відновлення, сповільнене відновлення, суперкомпенсація та запізніле відновлення. Кожна фаза відрізняється різними процесами в організмі, впливаючи на які, досягають більш швидкого і цілковитого відновлення.

Відновлення може бути:

− активним. Включає в себе швидке виведення продуктів обміну в м’язах (молочної кислоти) під час аеробної вправи помірної інтенсивності. Наприклад 62% молочної кислоти виводиться під час легкої пробіжки в перші 10 хвилин.

− пасивним (відпочинок або повний спокій). Для роботи на максимальному рівні спортсменам потрібно орієнтовно 10 годин сну на день, тому що під час сну виділяється багато гормонів росту.

− за допомогою фізичної терапії. Включає в себе сполучнотканинний масаж, різноманітні фасціальні техніки для правильного формування колагенових волокон фасціальної тканини під час відновлення, а також застосування міостимуляції для зменшення тонусу м’язів. Крім цього, сюди відносять застосування вібрації певної частоти для дренажного ефекту та зменшення тонусу м’язів, кінезіологічне тейпування і, звичайно ж, розтяг, який теж зменшує тонус м’язів, підтримує їхню еластичність та сприяє виведенню продуктів розпаду в м’язах.

Якщо ж не так послаблювати тонус, ви не зможете відпрацювати сповна наступне заняття. Навіть, якщо ви погано чи мало спали, не поповнили запас витраченої енергії чи просто не відпочили морально.

Також варто наголосити на на тому, що при фізичних навантаженнях важливо спати більше, ніж у звичайному режимі. Якщо ви заснете о 22:00 і прокинетесь о 6:00 – це набагато краще, ніж лягти після 00:00 та прокинутися о 8:00. Це обумовлено біоритмом людини. Ранній сон забезпечить вас енергією сповна.

Але контролювати щоденний розхід енергії потрібно ретельно. Він має збігатися з об’ємом прийнятої їжі. В раціон має входити білок.

Дотримуючись таких простих правил, ви зможете насолоджуватись фізичними навантаженнями і відпочинком між заняттями (розвантажувальними днями), уникнете постійного ниючого болю у м'язах та невдоволення. Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео