Віра Олександрович

Грузинський гопак Тернопіль зустрів вигуками «Браво» і «Молодці» (фото, відео)

Запальний грузинський темперамент, жагучі кавказькі ритми, вигуки «Браво» і «Молодці», шалені овації – саме така атмосфера панувала у ПК «Березіль» вчора, 26 березня.

Національний балет Грузії «Сухішвілі» завітав до Тернополя, аби показати нову концертну програму. Приймали гостей традиційно тепло – зала була заповненою вщерть і номер за номером невпинно вибухала оплесками.

Важко описати словами те, що виробляли на сцені учасники унікального грузинського колективу. Здавалося, так стрибати і навіть «літати» люди просто не здатні! Втім, майстри танцю щоразу доводили – кожен із них наділений талантом і здатен робити дива. Причому гордовитих кавказьких чоловіків, рухи яких на сцені постійно – різкі і гарячі, органічно доповнювали тендітні жінки, які рухалися плавно, як пави чи поважні королеви.

Кожен танець грузинів поєднував у собі неприборкану мужність і витончену граційність. Не дивно ж, що «Сухішвілі» став єдиним ансамблем народного танцю, якому надали право виступити на знаменитій сцені «Ла Скала» в Мілані.

2
2

Секрет такого успіху, на думку фахівців, у тому, що талановитим колективом уже понад 70 років керує династія Сухішвілі. Власне, нині за майстерність балету відповідають онуки засновників Національного балету – Іліко і Ніно Сухішвілі. Вони також відвідали Тернопіль і вийшли на сцену, щоб подякувати публіці за підтримку артистів.

До речі, емоційну напругу танцю під час концерту весь час підкреслювала не менш запальна «жива» грузинська музика. Тож чудовому оркестру публіка плескала у долоні із не меншим ентузіазмом, ніж танцюристам.

3
3

Втім, справжній фурор у залі спричинив український «Гопак». Його «Сухішвілі» внесли до програми ще у 2014 році, одразу після подій Євромайдану. Публіка, вигукуючи «Браво» і «Молодці», просто не могла всидіти у кріслах і підхоплювалася на ноги.

Що цікаво, більшість танцюристів – молоді хлопці і дівчата, віком близько 25 років. Причому юнаків у колективі – утричі більше. Це і не дивно, адже лише у такому віці і при хорошому здоров’ї можна витримати той шалений темп, який артисти весь вечір підтримували на сцені.

Вразили «Сухішвілі» тернополян і неповторним сценічним вбранням: високі чоботи, великі хутряні шапки, пояси із бантами, барвисті сукні тощо. Також була на сцені і зброя – кинджали, шаблі, щити. А які іскри із них висікали юнаки під час танцю! Іноді було безмежно шкода сцену «Березолю», в яку встрявали гострі ножі.

4
4

Прощання із грузинами було дуже сердечним. Адже тернополяни довго не хотіли відпускати артистів, які подарували їм такий шалений драйв.

5
5

Довідка. За понад 70 років існування Національний балет Грузії «Сухішвілі» провів понад 250 турне і 14 разів об'їздив три континенти і 95 країн. Колектив виступав у найкращих залах світу: «Ла Скала», Лондонський Королівський Альберт-Хол, паризький Palais des Congres, нью-йоркська «Метрополітен-опера» тощо. Національний балет Грузії «Сухішвілі» став володарем ключів від 33 кращих міст планети і встановив чимало світових рекордів. У Нью-Йорку виступи «Сухішвілі» назвали кращим шоу на Бродвеї, а до Книги рекордів Гіннеса балет потрапив, як колектив, який виступив на одній сцені найбільшу кількість разів. Адже якось у Парижі, в одному і тому ж залі балет показав 35 аншлагових концертів поспіль!

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео