Орест Сарматський

У Тернопільській області на виробництві загинули двоє осіб

16864_55b325e8c81398278a023f3c07a25219_7105 (Copy)

Двоє осіб з 11 потерпілих загинули на виробництві на Тернопіллі. Про це свідчить оприлюднена статистика.

У Тернопільській області вже цього року статистика травматизму розпочалася з прикрих випадків на будівництві: муляр ПП «Інвест-Родина» важко травмувався.

– Розслідування нещасного випадку  проводив у комісії страховий експерт з охорони праці Тернопільського міського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області В. Гарин, – розповів заступник начальника управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в області Григорій Радзіх. – На територію будмайданчика приїхав вантажний автомобіль-самоскид КамАЗ із бетонними блоками. Коли самоскид почав відвантажувати блоки з кузова, потерпілий стояв біля нього та слідкував за процесом вивантаження… Колеги попереджали чоловіка, що перебувати під блоками, що зсуваються із кузова, небезпечно для життя, проте він ці попередження проігнорував. У якийсь момент один із блоків, зсуваючись донизу, впав на землю та придавив ногу. Колеги допомогли з-під бетонного блоку вивільнити ногу потерпілого, транспортували його швидкою допомогою в лікарню. Чоловік переніс операцію. Тепер Фонд компенсуватиме потерпілому вартість лікування та, можливо, в разі інвалідності й інші виплати.

Чому люди ігнорують елементарні заходи безпеки, чому нехтують застереженнями інших? Доносимо до розуміння кожного працівника очевидні речі – правила безпеки праці написані втратами та сумним досвідом десятків тисяч людей. Бо як би не намагалися посадовці приписами та відповідними документами убезпечити працівників – нічого не вийде без бажання та волі кожної людини. Адже статистика свідчить, що майже 80 відсотків нещасних випадків трапляється через так званий «людський фактор». Тобто, коли не виконують правил охорони праці, не користуються засобами індивідуального захисту, коли погана організація праці, коли вживають алкоголь у робочий час…

Ось у згадуваному випадку: що тримало чоловіка в небезпечній зоні? Кажуть, у людини два життя, і друге починається тоді, коли приходить розуміння, що життя лише одне. І в цього муляра, напевно, починається друге життя, адже травма складна і невідомо, як  відгукнеться в подальшому.

Навесні з настанням відповідних погодних умов активізують свою діяльність будівельні підприємства. Зважаючи на це, акцентуємо увагу керівників та працівників підприємств будівельної галузі на необхідності дотримання нормативно-правових актів з охорони праці та державних норм при виконанні будівельних робіт.

Загалом, динаміка травматизму за два місяці 2019 року в області схожа з минулорічною: зареєстровано 10 повідомлень про нещасні випадки на виробництві, у яких потерпіло 11 працівників, в тому числі 2 випадки із летальним наслідком. Зареєстровано повідомлення про професійне захворювання (Тернопільський обласний протитуберкульозний диспансер). Нещасні випадки цього року трапились в  агропромисловому секторі, торгівлі, медицині, культурі, на транспорті, на комунальному підприємстві. А за початок березня додалися ще випадки в будівельній та освітній галузях.

Страхові експерти з охорони праці відділень Фонду соціального страхування України в Тернопільській області, постійно працюючи в колективах підприємств, установ та організацій, намагаються не лише впровадити системи управління охороною праці, надати необхідні методичні рекомендації, навчити та вивірити рівень знань, а й донести до кожної людини: і твоїй сім’ї, і державі потрібні не лише результати твоєї праці. Насамперед, потрібні здорові кадри, потрібно, щоб з роботи батьки поверталися до своїх дітей, родин. Адже ніде у розвинених країнах робітник не буде працювати без належних умов праці, не дотримуючись відповідних норм. Маємо вкласти це розуміння у свідомість людей. Тоді кошти Фонду будуть більше використовуватись не на виплати допомог за нещасними випадками, а на профілактику виробничого травматизму, оздоровлення громадян. Адже торік на виплати потерпілим на виробництві в Тернопільській області Фонд перерахував 46,9 мільйона гривень. Крім того, на медичну та соціальну реабілітацію цих категорій людей – ще понад 6 млн гривень, розповів заступник начальника управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області Григорій Радзіх.

– Завдання страхових експертів – працювати спільно з роботодавцями, звертати їхню увагу на наявні прогалини в організації праці та допомагати запобігти травмам працівників, – наголосив начальник управління профілактики страхових випадків виконавчої дирекції ФССУ Сергій Таровик під час нещодавньої селекторної наради зі страховими експертами Фонду.

За 2018 рік в Україні зафіксовано понад 57 тисяч порушень законодавства про охорону праці, внесено 8 134 подання роботодавцям про порушення. Нагадаємо, упродовж 2018 року Фондом соціального страхування України зафіксовано 4 805 страхових нещасних випадків, що на 3,2 % менше, ніж у 2017 році.

Працівниками Фонду пройдено непростий шлях, відбулося багато подій та змін, досягнуто певних результатів у роботі. Незмінним залишилося головне – здоров’я, добробут та життя кожного працюючого та потерпілого на виробництві.

Фото: www.2000.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео