Орест Сарматський

Професія оператора агродрона набирає популярності (Агроновини)

0101 (Copy)

Віднедавна в Китаї набирає популярності нова професія — пілот сільськогосподарського дрона.

Все більше робітників в Китаї повертаються в сільську місцевість і замість того, щоб вручну садити рис та інші культури, вони опановують професію оператора агродрона, пише hightech.plus.

Майже 300 млн жителів Китаю – робочі мігранти, які покинули домівки в пошуках заробітку. Зазвичай це жителі сільської місцевості, які шукаю роботу у великих містах.

Вихід людей із сіл створює проблеми для сільського господарства Китаю. Все частіше фермери похилого віку змушені здавати в оренду або продавати свої землі великим агрокомпаніям. Другі у свою чергу використовують сучасні технології, наприклад, розприскування пестицидів і внесення добрив за допомогою дронів. Завдяки зростанню популярності сільськогосподарських безпілотників технічні компанії нарощують їх розробку і виробництво.

Поширення дронів змушує агрокомпанії шукати людей, здатних ними управляти. І на цю роль все частіше претендують робочі мігранти. Пройшовши короткий курс навчання, вони приступають до обробки полів за допомогою безпілотників. По мірках Китаю така робота приносить хороший прибуток.

Вирощування ожини як нішевої культури перспективне

0102 (Copy)
0102 (Copy)

Ожина як нішева культура має перспективу в південних регіонах і в Закарпатті, особливо для продажів на свіжий ринок. Хоча технології дозволяють вирощувати її і в середній смузі.

Про це розповів заступник директора з наукової роботи Інституту садівництва НААН Олександр Ярещенко.

За його даними, загальна площа під ожиною в Україні становить близько 200 га, з них у комерційному виробництві – близько 100 га.

Середня врожайність цієї ягоди – 18-20 тонн/га.

Ціна ожини десь у 1,5-2 рази вища, ніж малини. За словами Олександра Ярещенка, ця культура найшвидше окупається.

До мінусів вирощування ожини експерт відніс обмежений ринок збуту.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео