Орест Сарматський

Як правильно щепити дерева. Поради (Агроновини)

0701 (Copy)

Весна — сприятливий час для щеплення дерев в вашому саду. Як це правильно зробити, щоб отримати високий врожай та який саме метод обрати для різних дерев, читайте на SEEDS.

Рослину прищеплюють для того, щоб новий саджанець повторив всі корисні властивості материнської рослини. За допомогою щеплення можливо підвищити врожайність, посилити крону та омолодити дерева, вивести нові сорти, отримати врожай різних сортів з одного дерева.

Щеплення плодових дерев проводять навесні, влітку та восени. Весняне щеплення вважають найбільш сприятливим, особливо для новачків, бо якщо щеплення буде невдалим, його можна повторити влітку. Живці для щеплення потрібно заготовити восени або нарізати до того, як набухнуть бруньки та безпосередньо перед щепленням. Фахівці рекомендують, що якщо ви проводите щеплення кісточкових порід дерев, то рекомендується робити це у кінці березня – на початку квітня. Якщо це зерняткові – на початку квітня – в середині липня. Строки різняться тому, що сокорух у кісточкових відбувається раніше ніж у зерняткових, та період сокоруху коротше. Тому, щоб не викликати посилену камедетечю, яка послабить дерево, щеплення вишні, черешні, сливи, абрикоси, персика проводяться в першу чергу. До того ж, у кісточкових після розпускання бруньок сік на поверхні рани дуже швидко висихає та утворює плівку, яка згодом буде заважати зростанню у місці щеплення. Тому щеплення кісточкових потрібно закінчити до розпускання бруньок.

Найкраще кісточкові прищеплюються окуліруванням в Т-подібний розріз. Важливо не пошкодити деревину, інакше щеплення запливе смолою. До того ж для більшої гарантії успіху, за рекомендацією фахівців, необхідно підготувати товсті живці, бо тонкі будуть дуже важко приживатися. Приживлюваність щеплень, зроблених методом окулірування у зерняткових культур становить майже 100%.

Після закінчення роботи, місце щеплення обов’язково обробляють (садовий вар) для того, щоб не занести інфекцію. В самому кінці рекомендується покрити щеплення тонким шаром оліфи. Якщо ви бажаєте отримати урожай різних сортів з одного дерева, необхідно враховувати строки збирання врожаю кожного сорту, вони повинні бути однакові. Краще за все, коли сорти відрізняються між собою лише розміром, формою та забарвленням плодів.

З початком сезону «великого молока» ситуація на молочному ринку покращиться

Українські молочники дуже розраховували на позитивні ринкові зміни в березні. Але, на жаль, очікування виявилися марними, пише infagro.com.ua.

По-перше, один з основних каналів вивезення українських сирних продуктів Білорусь в кінці місяця все таки закриє, і мабуть цього разу надовго. Крім того, зміцнення гривні погіршує становище експортерів. При цьому зовнішній попит і ціни на масло ще більше знизилися. Ціни на сухе молоко і на сироватку теж не виросли. До того ж почався Пост і знизилися внутрішні продажі молокопродуктів.

Прогнози по швидкому поліпшенню ринкової кон’юнктури стримані, в тому числі і через те, що скоро в мусульманських країнах, які виступають одними з основних імпортерів українських молочних продуктів, святкуватимуть Рамадан.

В цілому ж, якщо не враховувати тимчасового, на час Посту, скорочення, внутрішні продажі молокопродуктів виросли і при досить високих цінах, активні. Зростає пропозиція сировини, і вартість її найближчим часом повинна знизитися.

0702 (Copy)
0702 (Copy)

З початком сезону “великого молока”, ситуація на молочному ринку зміниться на краще.

Фото з відкритих джерел

Агро, новини, щеплення, поради, молокопродукти, Білорусь, ціна, сирні продукти, колонка

Вибір читачів за тиждень

Відео