Орест Сарматський

Під час посівної агросектор зіткнувся з дефіцитом фахівців (Агроновини)

0801 (Copy)

Під час посівної агросектор зіткнувся із дефіцитом фахівців, зокрема, агрономів, різноробочих, вантажників, комплектувальників, механіків, технологів.

Про це повідомляє lenta.ua.

Нагадаємо, що український агросектор відчуває нестачу кадрів не через малі зарплати, а через нерозвинену інфраструктуру в селах.

– Так, за спеціалізаціями «агроном», «тракторист» і «ветеринар» співвідношення кількості резюме до кількості вакансій становив менше людини на місце – 0,6. У минулому році роботодавці шукали головних агрономів, різноробочих, вантажників, комплектувальників, механіків, технологів і т.п., – ідеться в повідомленні.

Повідомляється, що українські роботодавці АПК зіткнулися також з конкуренцією з боку зарубіжних колег, адже в нашій країні і в Європі сезонні сільгоспроботи по часу повністю збігаються.

Аналіз динаміки вакансій за робітничими і виробничим спеціалізаціями, які розміщували компанії сільськогосподарської галузі в 2015-2018 рр., показує, що рівень попиту на різні спеціалізації – неоднорідний.

Польща за 5 років майже в 7 разів збільшила імпорт української томатної пасти

0802 (Copy)
0802 (Copy)

Останні роки Україна доволі активно нарощує експорт томатної пасти, причому в першу чергу за рахунок країн ЄС. Як повідомляють аналітики agri-gator.com.ua, тільки одна Польща збільшила закупівлі асептичної томатної пасти з України майже в 7 разів.

Так, за даними державної служби статистики, у 2018 році польські компанії закупили 27 тис. тонн томатної пасти з України, що на 7% перевищує показники минулого року, та у 6,7 разів вище, ніж у 2014 році. Нагадаємо, що за підсумками 2014 року країна відвантажила на польський ринок всього 4 тис. тонн вказаної продукції.

Слід зазначити, що таке суттєве збільшення обсягів закупівель дозволяє Польщі посідати першу сходинку серед імпортерів української томатної пасти вже 4 рік поспіль. Як зазначають галузеві фахівці, таким тенденціям передувала ціла низка факторів. По-перше, після заборони поставок до Росії, яка ще у 2014 році займала першу сходинку у загальному рейтингу країн-покупців, українські компанії були вимушені шукати альтернативні ринки збуту, і одним з найбільш пріоритетних став ринок країн ЄС. По-друге, починаючи з 2016 року між Україною та ЄС запрацював безмитний режим, і незважаючи на те, що перероблені томати підпали під квотне обмеження, в цілому це стало непоганим поштовхом для подальшого нарощування поставок на ринки країн ЄС в цілому та на ринок Польщі, зокрема.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео