Оксана Бучко

Доки тернополяни зможуть отримувати медичну допомогу без декларації

i-have-a-right-logo_1349x822

Сьогодні медична допомога не прив’язана до реєстрації місця проживання. Жителі Тернополя можуть вибрати педіатра або сімейного лікаря у будь-якому медичному закладі, а гроші за медичне обслуговування заплатить держава. З квітня 2018 року стартувала кампанія з вибору лікаря (процес вибору лікаря і укладення договорів). Однак без договорів із лікарями можна отримати медичну допомогу, але складнішим шляхом.

Усі послуги первинної медичної допомоги, які надають сімейні лікарі, терапевти та педіатри, можна отримати без підписання за місцем проживання до липня 2019 року включно, пояснюють у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області. До цього часу всі комунальні медзаклади будуть отримувати оплату від Національної служби здоров’я  за пацієнтів, які проживають на території медзакладу і ще не підписали договір.

З липня 2019 року  отримати довідку чи провакцинуватися у дільничного лікаря стане неможливим: доведеться укласти декларацію або йти в заклад, де ці послуги надають платно. Потрапити на прийом до вузькопрофільного спеціаліста, наприклад, лора чи хірурга, не можна буде без скерування сімейного лікаря, терапевта чи педіатра.

Із другої половини 2019 року запрацює програма «Безкоштовна діагностика». Потрапити до вузькопрофільного лікаря і отримати безкоштовну послугу від нього без направлення буде неможливо. За таке звернення доведеться заплатити пацієнту, якщо він не укладе договір.

І лише деяких спеціалістів (наприклад, гінеколога) та у визначених випадках можна буде відвідати без скерування. Пацієнт сам обиратиме медичний заклад і лікарів, де буде отримувати медичні послуги. Національна служба здоров’я оплатить їх там, де вони будуть надані.

Проте ніхто не залишить без медичної допомоги пацієнтів у невідкладному стані. Для отримання невідкладної допомоги можна звернутися у будь-який медичний заклад України. У критичних випадках варто викликати екстрену медичну допомогу, декларація на її надання не впливає.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.

Інформацію надано Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області в рамках реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО» за матеріалами кременецького МЦ з надання БВПД.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео