Віра Олександрович

Жителі Тернопільщини роками не можуть отримати чесно зароблені гроші

Найбільшими боржниками у зарплаті на Тернопільщині є… державні підприємства. Саме через це захищати права краян, щоб вони отримали чесно зароблене, дуже важко.

Про це сьогодні, 11 квітня, розповів заступник начальника Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області Андрій Хічій (читайте також ТУТ прим.).

– Упродовж І кварталу 2019 року місцеві державні виконавці завершили майже 11 тис. виконавчих документів на суму майже 221 млн грн, – каже він. – При цьому фактично виконано – понад 4 тисячі виконавчих документів. За всіма видами проваджень уже стягнули боргів – понад 28 млн грн, у тому числі – 2,3 млн грн виконавчого збору.

Зокрема, вдалося забезпечити виплату заборгованості у зарплаті на суму майже 240 тис. грн на користь 6-ти осіб. Йдеться про працівників дочірнього підприємства «Тернопільський облавтодор», відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України», ТзОВ «Домобудівник», а також – Тернопільського державного науково-технічного підприємства «Промінь».

– Складність виконавчих проваджень про стягнення такої заборгованості та інших виплат, пов’язаних із трудовими правовідносинами, полягає в тому, що боржниками є державні підприємства, із державною часткою у статутному фонді 100%, – пояснює фахівець. – Їхня фінансово-господарська діяльність тривалий час не здійснюється, коштів на арештованих рахунках нема, а арештоване майно – у такому зношеному стані, що це впливає на процедуру реалізації.  

Зауважте, найбільшими боржниками щодо виконання виконавчих документів про стягнення заборгованості у заробітній платі є: – ДП «Санаторій «Збруч», яке об’єднує 57 виконавчих документи на понад 1,3 млн грн; – ДП «Поділляторф», що об’єднує 10 виконавчих проваджень на понад 817 тис. грн; – ДП ДАК «Хліб України» Кременецький комбінат хлібопродуктів – із 8 виконавчими документами на понад 140 тис. грн.

До речі, місцеві державні виконавці вже надали 241 консультацію боржникам щодо звернення до центрів зайнятості із метою надання їм повного комплексу соціальних послуг, в тому числі – інформаційних і консультаційних, пов’язаних із працевлаштуванням, пошуком роботи і сприянням у працевлаштуванні, професійній підготовці або перепідготовці, а також – підвищенні кваліфікації.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео