Оксана Бучко

Тернопільщину внесли в список областей, де впроваджуватимуть пілотні проекти на 922 мільйони гривень

IMG_20190326_113935

Перший етап трансформації екстреної медичної допомоги виділили цьогоріч  922 мільйони гривень. Пілотні проекти запровадять у 6-ти областях Одеській, Вінницькій, Донецькій, Полтавській, Тернопільській областях і в місті Києві.

Як відомо, першу передачу автомобілів сімейним лікарям в ОТГ на Тернопільщині здійснили 26 березня.

У пілотних областях запланували також підвищення кваліфікації бригад і зарплат фахівців та запуск за єдиним алгоритмом сучасних диспетчерських служб, які згодом будуть об’єднані єдиною електронною системою по всій країні, пояснює в.о. міністра охорони здоров’я  Уляна Супрун.

Паралельно уже посилюється роль сімейних лікарів та терапевтів, які мають зняти суттєву частку непрофільних викликів швидкої допомоги. Адже машина швидкої допомоги перетворилась на своєрідне таксі, яке викликають не за призначенням.

– Нині непрофільні виклики бригад екстреної медичної допомоги становлять близько 70% від усіх звернень у «швидку». Це виклики, які не закінчуються госпіталізацією пацієнта, – пояснює Уляна Супрун. – Те, що таких викликів більшість, не лише проблема бригад екстренки, які працюють в дуже непростих умовах. Це проблема всіх нас, адже поки бригада радить випити парацетамол від температури (що є по суті консультацією, яка надається сімейним лікарем) хтось з інфарктом залишається без екстреної допомоги, бо всі медики зайняті на непрофільних викликах.

Тож досвід пілотних областей поширюватимуть на всі інші регіони.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео